Afvallen buik: buikvet verbranden en eraf houden in 2 stappen

Als jij buikvet wilt verliezen zonder dat het terugkomt, lees dan dit artikel.Recent onderzoek toont aan dat er nieuwe technieken zijn om sneller buikvet te verliezen. In dit artikel vatten wij deze technieken samen in een praktisch stappenplan met tips, recepten en een gratis anti-buikvet weekmenu (pdf).Een verstoorde hormoonbalans kan ervoor zorgen dat je niet afvalt en geen buiket verliest (bij mannen en vrouwen van alle leeftijden). Lees de tips uit dit artikel en voorkom dat je vetverbranding ‘op slot’ zit.

Waarom je een dikke, opgezette buik krijgt

Vet verspreidt zich over je hele lichaam. Het zit in je huid, hersenen, ogen, longen en hart, en tussen de organen. De grootste hoeveelheid vet zit onderhuids en tussen de organen.Onderhuids vet Deze vetmassa zit direct onder je huid en is verspreid over je hele lichaam. Het houdt je warm en je kunt er in drukken met je vinger. Onderhuids vet zit voornamelijk op de benen, armen en buik.Orgaanvet Deze vetmassa zit tussen je organen. Orgaanvet wordt ook wel visceraal vet genoemd. Orgaanvet beschermt je organen door schokken op te vangen terwijl je beweegt (vergelijkbaar met de vering van een auto).Orgaanvet is een verborgen oorzaak van een dikke buik. Orgaanvet zit dieper dan onderhuids vet en drukt daardoor je buik (inclusief onderbuik) naar voren, waardoor de buik dikker wordt.Orgaanvet is bovendien een actieve vetmassa: het maakt hormonen aan en is betrokken bij veel belangrijke processen in je lijf. Het is belangrijk dat je dit weet, omdat het verbranden van orgaanvet een speciale aanpak vereist die je in dit artikel leert.De tips en het weekmenu uit dit artikel houden rekening met zowel orgaanvet als onderhuids vet, zodat jouw buikvet zich makkelijker laat verbranden (en je sneller buikvet verliest).

De gevaren van te veel orgaanvet in de buikstreek

Het hebben van te veel orgaanvet in de buikregio brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee.Orgaanvet heeft invloed op twee belangrijke hormonen: insuline en leptine. Als deze hormonen uit balans zijn, ontstaan er verschillende problemen die het afvallen kunnen vertragen.InsulineTe veel buikvet (met name orgaanvet) zorgt ervoor dat het insulinehormoon minder goed werkt. Hierdoor kan je lichaam voedingsstoffen minder goed opnemen.Het lichaam gaat dus harder werken om alle voedingsstoffen toch op te nemen. Het maakt nog meer insuline aan (waardoor de problemen uiteindelijk alleen maar groter worden). Je lichaam wordt steeds minder gevoelig voor het hormoon, wat uiteindelijk kan leiden tot insulineresistentie en diabetes type 2.Door een verminderde insulinegevoeligheid wordt afvallen een stuk moeilijker. Je vetverbranding kan ‘op slot’ raken, waardoor je zeer langzaam afvalt of na een tijdje stilstaat op hetzelfde gewicht.Met het Nutribites anti-buikvet weekmenu dat je onderaan dit artikel vindt, zet je een belangrijke stap om het insulinehormoon beter in balans te krijgen. Hierdoor zul je gezond en snel afvallen en buikvet kwijtraken.

Hoge bloeddruk, diabetes en cholesterol

Een dikke buik is gelinkt aan een verhoogde kans op diabetes, hoge bloeddruk en slechte cholesterolwaardes [1]. Het hebben van te veel buikvet brengt het lichaam helemaal uit balans.En zoals je hierboven hebt gelezen, kan een teveel aan buikvet bovendien een ongunstig effect hebben op je hormonen. Het gevolg is dat je constant honger hebt (terwijl je eigenlijk al vol zit) en veel moeite hebt om een gezond gewicht te krijgen en te behouden.We willen je met deze informatie niet laten schrikken. Realiseer je dat het nooit te laat is om het heft in eigen handen te nemen. Hieronder staat precies wat je kunt doen om buikvet te verbranden en je gezondheid op bijna alle vlakken te verbeteren.

Eiwitrijke voeding om buikvet te verliezen

De beste manier om buikvet te verliezen is door koolhydraten (suiker en granen) grotendeels te vervangen door gezonde vetten en eiwitten (vlees, vis, ei, noten, zaden en pitten).OnderzoekEiwitten verlagen je eetlust (waardoor je minder eet en eetbuien voorkomt), waardoor je volgens een Amerikaans onderzoek tot wel 441 calorieën per dag minder eet [2]. Deze indrukwekkende hoeveelheid calorieën staat gelijk aan 1 uur sporten per dag!In een ander onderzoek is er een link gevonden tussen eiwitten en een platte buik. Mensen die meer eiwit eten, hadden een plattere buik [3].Eiwitten staan in direct verband met buikvet. Maar door simpelweg meer eiwitten te eten ben je er nog niet. Uit een ander onderzoek bleek dat mensen tot wel 1.8 keer sneller afvallen als er voldoende vetten worden gegeten en juist weinig koolhydraten zoals brood, pasta, suiker en rijst [4].Kort samengevat: eet eiwitrijk, eet voldoende vetten en eet koolhydraatarm om snel en gezond af te vallen en buikvet te verliezen. Je kunt hiervoor de dagmenu’s uit het Nutribites anti-buikvet weekmenu verderop in dit artikel aanhouden.

Buikspieren trainen?

Als je je buikspieren traint, verbrand je weinig tot geen vet. Je buikspieren zijn een kleine spiergroep die weinig calorieën verbranden in vergelijking met grotere spiergroepen zoals je benen en rug.Buikvet verbranden is dus geen kwestie van je buikspieren trainen. Als het je doel is om je buikspieren te verstevigen, dan zijn buikspieroefeningen aan te raden.Een gezond voedingspatroon is de sleutel tot het verbranden van buikvet.

Buikvet verliezen in 2 stappen

Alle bovenstaande onderzoeken en adviezen zijn hieronder samengevat in 2 duidelijke stappen die je aan een plattere buik helpen.

Stap 1: Standaard ontbijt vs. Afvallen buik ontbijt

Veel mensen ontbijten ongezond. Het ontbijt bevat vaak weinig eiwitten, en zit vol suiker en fructose – twee soorten voeding die je een dikke buik opleveren.Hieronder kijken we naar een standaard ontbijt en een “afvallen buik” ontbijt.

Standaard ontbijt

Brood Risico: brood bevat veel koolhydraten, creëert een dikke buik en zorgt voor eetbuien later op de dag.Zoet beleg Risico: zoet beleg veroorzaakt schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor je snel weer honger hebt.Glas vruchtensap Risico: vruchtensap bevat vaak veel fructose en zorgt voor orgaanvet, waardoor je buik dikker wordt.Stuk fruit Risico: als je brood eet, krijg je snel al te veel koolhydraten binnen. Bewaar je stukje fruit voor later op de dag.Koffie en thee Goed: drink je koffie en thee zonder suiker.

“Afvallen buik” ontbijt

Eieren, havermout of naturel yoghurt met noten Anti-buikvet: deze eiwitrijke maaltijden houden je lang verzadigd, voorkomen eetbuien en houden je de hele dag energiek.0,5 liter water Anti-buikvet: hydrateert je lichaam en activeert je vetverbranding.Stuk fruit Anti-buikvet: je hebt voldoende eiwitten gegeten, dus je kunt je eerste stuk fruit direct bij het ontbijt eten of bewaren voor op een later tijdstip.Koffie en thee Goed: drink je koffie en thee zonder suiker.Buikvet verbranden begint met een eiwitrijk ontbijt. Door voldoende eiwitten te eten versnel je de stofwisseling, krijg je minder snel honger en zie je binnen een week zichtbaar resultaat in je taille.Na je ontbijt ga je door naar stap 2.

Stap 2: eet de rest van de dag eiwitrijke voeding

Eiwitrijke voeding aan je dieet toevoegen is de sleutel tot succesvol buikvet verbranden. Als je eiwitrijk eet, valt bijna alles vanzelf op zijn plek.Zoals je in dit artikel hebt gelezen, eet je volgens onderzoek tot wel 441 calorieën minder als je eiwitrijk eet. Zoveel calorieën staan gelijk aan een bezoekje aan de sportschool.De vuistregel bij het eiwitdieet is dat je bij elke maaltijd iets van vlees, vis, ei of zuivel eet.Hieronder staan een paar maaltijdsuggesties:
 • Omelet met champignons en ham, en rijstwafels als broodvervanger
 • Griekse yoghurt met kaneel en een handje walnoten
 • Smoothie met 1 scoop eiwitpoeder
 • Salade met kip, vis, rund, ei of bonen
 • Zalm met groentes en zoete aardappel
 • Wokgroentes met vlees
 • Groentelasagna met gehakt
In het Nutribites anti-buikvet weekmenu vind je 7 complete dagmenu’s met eiwitrijke recepten, tips en verdere uitleg. Buikvet verliezen met het Nutribites weekmenu is snel en veilig, omdat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.Vul hieronder je e-mailadres in, dan sturen we je het weekmenu direct toe.

9 thoughts on “Afvallen buik: buikvet verbranden en eraf houden in 2 stappen

  • Pepijn says:

   Hallo Elias, als je een klein stukje naar boven gaat, kun je daar je e-mailadres invullen. We sturen je dan het weekmenu direct op naar je e-mail. Succes!

  • Pepijn - Nutribites Coach says:

   Hey Shirley,
   Ik zou de 10% versie nemen. Veel mensen zijn in de afgelopen jaren bang gemaakt voor vetten. De juiste, gezonde vetten bevorderen je gezondheid. Als je schone, biologische zuivel hebt (het liefst van graskoeien), dan zit je goed.

  • Henriette says:

   Ben gestopt met roken en bleek een vertraagde schildklier te hebben dus ben gigantisch aangekomen . Verder blijkt inmiddels mijn glucose nuchter te hoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *