Koolhydraatarm dieet plan: gegarandeerd afvallen in 3 stappen

Als jij op een gezonde manier wilt afvallen zonder honger te lijden of te hoeven sporten, dan is het koolhydraatarm dieet uit dit artikel bedoeld voor jou.

Het koolhydraatarm dieet kent verschillende varianten, en lang niet alle koolhydraatarme diëten zorgen ervoor dat je afvalt. Je leest in dit artikel hoe je gegarandeerd afvalt met een koolhydraatarm dieet.

Om niks aan het toeval over te laten, kun je onderaan dit artikel een koolhydraatarm dieet weekmenu downloaden. Met dit weekmenu komt je lichaam geen voedingsstoffen tekort, zodat je jezelf tijdens het afvallen fit en energiek voelt. Volg het weekmenu en ervaar over enkele dagen al de eerste veranderingen in je lichaam en op de weegschaal.

Inhoud:

De drie macronutriënten

Belangrijker dan het aantal calorieën is het ‘type’ calorie tijdens het afvallen. De drie verschillende types zijn eiwitten, vetten en koolhydraten, en heten macronutriënten.

De verhouding tussen de verschillende macronutriënten die je binnenkrijgt speelt ook een grote rol.

Het koolhydraatarm dieet staat voor het minderen van koolhydraten.

De wetenschap over koolhydraten en gewicht

Vele wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat koolhydraatarme diëten één van de effectiefste manieren zijn om op een gezonde manier af te vallen (1-3).

Ook uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door onder andere Walter Willett, een bekende onderzoeker van de Harvard University, kwam naar voren dat een koolhydraatarm dieet de meest effectieve manier is om af te vallen.

Onderzoek
Tijdens dit onderzoek werden de proefpersonen 12 weken lang op een dieet gezet. De proefpersonen werden in drie groepen verdeeld:

 • Groep A: 1500 calorieën per dag met een vetarm dieet
 • Groep B: 1500 calorieën per dag met een koolhydraatarm dieet
 • Groep C: 1800 calorieën per dag met een koolhydraatarm dieet

Als je uitgaat van het klassieke en achterhaalde calorieën tellen, zou je denken dat alle calorieën gelijk zijn en dat groep A en B het meeste zouden afvallen. Toch blijkt dat in de praktijk heel anders uit te pakken.

Conclusie
Na 12 weken waren alle drie de groepen afgevallen. Groep B versloeg groep A, waaruit blijkt dat je met koolhydraatarm eten meer vet verliest dan met een dieet met weinig vetten. Maar het meest opvallende was dat ook groep C groep A versloeg! In dit onderzoek vielen beide koolhydraatarme groepen meer af dan de testgroep die vetarm at, zelfs als de koolhydraatarme groep 300 calorieën extra binnenkreeg (4).

Andere onderzoeken kwamen ook tot de conclusie dat je door koolhydraatarm eten sneller en gezonder afvalt dan door vetarm eten (14).

Afvallen door koolhydraatarm te eten

Niet alle koolhydraten zijn slecht. Daarom heet het een koolhydraatarm dieet en geen koolhydraatloos dieet.

Koolhydraten zijn in drie categorieën onder te verdelen: suiker, zetmeel en vezels.

Suiker en zetmeel gebruiken we als energie. Om de energie uit de koolhydraten te kunnen gebruiken, zet ons lichaam ze eerst om in glucose. Deze glucose voorziet je lichaam en hersenen van energie.

Ons lichaam kan vezels niet omzetten in glucose. Vezels zijn dan ook geen energiebron voor ons, maar zijn wel een goede bron voor de goede bacteriën in onze darmen. Vezels zijn belangrijk om onze darmflora gezond te houden. Daarom vind je vezelrijke voeding terug in het koolhydraatarm dieet weekmenu onderaan dit artikel.

We kunnen koolhydraten grofweg opsplitsen in twee soorten: ‘goede, complexe’ en ‘slechte, simpele’ koolhydraten.

Simpele koolhydraten

Simpele koolhydraten zijn suikers en zetmeelrijke producten zoals pasta, brood en rijst. Ze worden ook wel snelle of enkelvoudige koolhydraten genoemd en zijn de oorzaak van een dikke buik en vele welvaartsziekten.

Simpele koolhydraten zijn ‘lege calorieën’ zonder waardevolle voedingsstoffen. Ze worden snel opgenomen in je bloed, waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Het gevolg is dat je (buik)vet aanmaakt en kort daarna weer honger hebt.

Het probleem met simpele koolhydraten is dat we er te veel van eten en drinken. Het zit in veel producten waar je het helemaal niet van zou verwachten, zoals kant-en-klare soepen, sauzen, oplosthee en zelfs babyvoeding.

De eerste stap bij het koolhydraatarm dieet is dat je simpele koolhydraten vermijdt of tot een minimum beperkt. Vermijd de onderstaande lijst met simpele koolhydraten:

 • Suiker
 • Pasta
 • Brood
 • Rijst
 • Noedels
 • Pizza
 • Zoete snacks: snoep, cake, gebak en koek
 • Frisdranken en limonade
 • Zoet beleg

Let daarnaast ook op kant-en-klare producten zoals sauzen en opwarmmaaltijden. Deze bevatten bijna altijd een vorm van suiker.

Als je na het lezen van deze lijst het gevoel krijgt dat het koolhydraatarm dieet een flinke aanpassing aan je voedingspatroon vereist, dan is er goed nieuws voor je. Het koolhydraatarm dieet uit dit artikel gaat jou het beste helpen om (buik)vet te verbranden. Met het weekmenu onderaan dit artikel krijg je gezonde, lekkere en makkelijk te bereiden alternatieven voor brood, pasta en rijst.

Complexe koolhydraten

Complexe koolhydraten worden ook wel langzame koolhydraten genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden worden deze koolhydraten langzaam opgenomen door je lichaam. Hierdoor komt de energie uit deze koolhydraten geleidelijk vrij en heeft je lichaam alle tijd om de koolhydraten te verbranden.

Complexe koolhydraten zijn onmisbaar tijdens het afvallen. Ze helpen je om je hormonen beter in balans te krijgen en zijn belangrijk voor je hersenen, zenuwstelsel en spijsvertering. Precies om deze redenen vind je een kleine hoeveelheid complexe koolhydraten terug in het koolhydraatarm dieetschema dat je onderaan dit artikel kunt downloaden.

Waar zitten complexe koolhydraten in?

 • Fruit
 • Havermout
 • Zoete aardappelen
 • Groente
 • Noten
 • Pitten en zaden
 • Boekweit
 • Quinoa

OK, minder koolhydraten. Wat mag ik dan wel?

Tijdens het koolhydraatarm dieet eet je minder koolhydraten en juist meer eiwitten en gezonde vetten.

Eet gezonde vetten

Als je ouder bent dan 30 jaar, ben je jarenlang verkeerd geïnformeerd over vetten. In het verleden zijn alle vetten over één kam geschoren, en veel mensen hebben geleerd dat je dik wordt van het eten van vetten. Hoewel dit voor bepaalde ongezonde vetten zeker waar is, zijn er ook veel gezonde vetten die je helpen om af te vallen.

Gezonde vetten zijn onder andere te vinden in vette vis, avocado en noten. Deze vetten helpen je bij het afvallen, omdat ze ervoor zorgen dat je jezelf langer verzadigd voelt. Hierdoor eet je minder en daalt je calorie-inname. Uit diverse onderzoeken blijkt dan ook dat vetarme diëten minder effectief zijn dan koolhydraatarme diëten (4,5).

Van eieren werd bijvoorbeeld jarenlang gedacht dat ze het cholesterol verhogen. Dat beeld is gelukkig gecorrigeerd door vele onderzoeken. Eieren hebben juist een gunstige werking op je cholesterol, doordat ze het goede HDL-cholesterol verhogen (11-13).

Uiteraard zijn er ook vetten die ongezond zijn. Transvetten zijn hier het belangrijkste voorbeeld van. Deze zijn zeer schadelijk voor je gezondheid en kunnen overgewicht veroorzaken (6), met name in de buikregio. Ongezonde vetten zijn onder andere te vinden in gefrituurd eten, bewerkte vleeswaren, donuts, chips en roomijs.

Kort samengevat: Eet gezonde vetten uit vis, avocado, eieren, noten, zaden en pitten om af te vallen.

Eet de juiste eiwitten

Eiwitten zorgen er op verschillende manieren voor dat je afvalt. Eiwitten spelen een hoofdrol tijdens het afvallen met het koolhydraatarm dieet.

Door een eiwitrijk ontbijt te nuttigen, verminder je hongergevoelens en val je sneller af. Dit komt doordat eiwitten langzaam worden verteerd in je maag, met als gevolg dat je minder hongerhormonen aanmaakt (7-9).  Door minder hongerhormonen aan te maken versnel je je stofwisseling en zet je jouw vetverbranding de hele dag ‘aan’.

Door meer eiwitten te eten krijg je dus minder snel trek, waardoor je automatisch minder eet en dus minder calorieën binnenkrijgt.

Daarnaast kost het verteren van eiwitten ook relatief veel calorieën: zo’n 20 tot 30% van de calorieën uit eiwitten wordt gebruikt voor de vertering ervan. Dit houdt in dat van de 100 eiwit-calorieën maar 70 tot 80 calorieën vrijkomen (10).

Eiwitten vind je in vlees, zuivel, eieren, noten, zaden, pitten, peulvruchten en groente.

Kort samengevat: Eiwitten verminderen hongergevoelens, versnellen je stofwisseling en zijn onmisbaar als je wilt afvallen.

Vegetarisch afvallen zonder vlees of vis

Ben je vegetariër of wil je het koolhydraatarm dieet volgen zonder veel vlees of vis te eten? Dan raden wij je aan om het Vegetarisch Dieetplan van PuurFiguur eens te bekijken.

Het Vegetarisch Dieetplan is het enige vegetarische voedingsplan met voldoende eiwitten (gemiddeld 83 gram per dag), genoeg vezels (gemiddeld 39 gram per dag) en weinig koolhydraten.

Klik hier voor meer informatie over het Vegetarisch Dieetplan van PuurFiguur.

Gegarandeerd afvallen in 3 stappen

De onderstaande drie stappen helpen je om op een gezonde, prettige manier af te vallen met een koolhydraatarm dieet. Verzeker jezelf van gewichtsverlies door alle stappen te volgen en het Nutribites koolhydraatarm dieet weekmenu te gebruiken.

Stap 1: Eet de juiste voeding

Voeding is de belangrijkste factor bij een dieet. Houd daarom de onderstaande voedingsrichtlijnen aan.

Wel eten:

 • Vis, vlees, kip en eieren
 • Koolhydraatarme groenten
  Bijvoorbeeld: boerenkool, spinazie, andijvie, aubergine, courgette, tomaat, wortel, sla, komkommer, knoflook, radijs, champignons, witte kool, bloemkool, spitskool, broccoli, rode bieten, venkel, asperges, prei en (bos)ui
 • Koolhydraatarme fruitsoorten
  Bijvoorbeeld: avocado, bessen, aardbeien, bramen, frambozen, kokosnoot, nectarine en meloen

Met mate eten:

 • Zuivel
 • Noten, zaden en pitten
 • Olijfolie en kokosolie
 • Koolhydraatrijke fruitsoorten
  Bijvoorbeeld: banaan, ananas, druiven, kaki en mango
 • Complexe koolhydraten
  Bijvoorbeeld: havermout, quinoa, boekweit, peulvruchten en zoete aardappelen

Vermijden:

 • Suiker*
 • Snoep
 • Koek
 • Gebak
 • Witbrood
 • Ontbijtgranen
 • Pasta
 • Noedels
 • Witte rijst
 • Gewone aardappelen
 • Bewerkt vlees
 • Bewerkte vis
 • Sterk bewerkte voedingsmiddelen
 • Junkfood
 • Frisdrank
 • Vruchtensap uit pak
 • Zuivel met een zoet smaakje
 • (Room)ijs

*Als je suiker vermijdt, is het belangrijk om dit niet te vervangen door ongezonde zoetstoffen. Een deel van de populaire zoetstoffen is namelijk schadelijk voor je gezondheid. Hieronder vallen onder andere aspartaam (E951), acesulfaam-K (E950), cyclamaat (E952), sacharine (E954) en sucralose (E955).

Een voorbeeld koolhydraatarm dagmenu:

 • Ontbijt: Gebakken eieren met tomaat, spinazie en zonnebloempitten
 • Tussendoortje: Komkommerreepjes met suikervrije hummus
 • Lunch: Maaltijdsalade met walnoten, avocado en garnalen
 • Tussendoortje: Stuk fruit
 • Diner: Biefstuk met gestoomde groenten en gebakken zoete aardappel

Stap 2: Eet de juiste eiwitten

Eet zowel dierlijke als plantaardige eiwitten om buikvet te verliezen met het koolhydraatarm dieet.

Plantaardige eiwitten vind je in:

 • Peulvruchten
 • Groente
 • Noten, pitten en zaden
 • Tempeh

Dierlijke eiwitten vind je in:

 • Vlees: rund, lam, varken, kip, kalkoen en wild
 • Vis: zalm, schelvis, koolvis, kabeljauw en forel
 • Eieren, het liefst verrijkt met omega 3
 • Zuivel: kefir, kwark en yoghurt
 • Whey-eiwitten, te vinden in eiwitpoeders

Whey-eiwitten (of wei-eiwitten) zijn bijzonder effectief om snel af te vallen. Vergeleken met andere eiwitten heeft whey-eiwit een sterk verzadigend effect (waardoor je minder eet) en kan het je vetverbranding significant versnellen, waardoor je sneller afvalt (15-19).

Het is belangrijk dat jouw whey-eiwitpoeder vrij is van chemische zoetstoffen zoals aspartaam, acesulfaam-K, cyclamaat en neotaam. Lees altijd de verpakking en vermijd deze schadelijke zoetstoffen.

Stap 3: Houd je aan deze vier succesfactoren

Met onderstaande koolhydraatarme dieettips verzeker je jezelf van succes. Pas ze allemaal toe voor het beste resultaat.

1. Drink 2 liter vocht per dag
Begin de ochtend met een halve liter. Water, thee en smoothies tellen mee. Koffie niet, vanwege de grote hoeveelheid cafeïne. Zet een flesje water op tafel of op je bureau om jezelf aan deze tip te herinneren.

2. Hulp bij ongemakken
De eerste paar dagen van het koolhydraatarm dieet kunnen even wennen zijn. Je kunt last krijgen van lichte duizeligheid en vermoeidheid. Eet in dat geval een banaan of een portie mango of ananas om de scherpe randjes er vanaf te halen.

3. Plan je maaltijden van te voren
Als jij op het laatste moment vaak toch voor een ongezonde maaltijd kiest, is het verstandig om je maaltijden vooruit te plannen. Dit maakt het makkelijker om de juiste boodschappen in huis te halen en om je gezonde voornemens door te zetten. Ons weekmenu kan je hierbij helpen.

4. Beweeg
Sporten is niet noodzakelijk tijdens het koolhydraatarm dieet. Wel raden we je aan om dagelijks minimaal 20 minuten te bewegen. Dit versterkt je spieren, verbetert je gezondheid en verlaagt het stresshormoon cortisol. Een laag cortisolniveau helpt je om buikvet te verbranden.

Onder beweging valt: wandelen, fietsen, zwemmen, tuinieren, dansen, yoga en rek- en strekoefeningen.

Download het koolhydraatarme dieetschema

Wij hebben alle tips, richtlijnen en regels van het koolhydraatarm dieet samengevat in een makkelijk en gratis weekmenu. Gebruik dit weekmenu om deze week nog de eerste kilo’s te verliezen.

Reacties

 1. Pingback: Ik wil vet verbranden. Hoeveel eiwitten per dag? - Nutribites

  • Pauline says:

   Om vet te verbranden adviseren wij tussen de 1 en 1,4 gram eiwitten per kilogram gewicht per dag te eten (1,4 bij intensieve training). Succes!

  • Pauline says:

   Dag Corrie, wat goed dat het koolhydraatarme dieet goed voor je werkt! We bieden zelf helaas geen verdere weekmenu’s aan, maar je zou kunnen kijken bij puurfiguur.nl. Zij hebben vele weekmenu’s met heerlijke recepten. Succes!

  • Pauline says:

   Dag Myriam, wat goed dat je zoveel succes hebt met een koolhydraat arm eetpatroon! Echt goed gedaan, daar mag je trots op zijn. Als je op deze manier doorgaat dan gaan die resterende 15 kilo er zeker ook nog af. Heel veel succes!

  • Nancy says:

   Hoe doe je dat?

   Wat eet je vraag ik me dan af want mij lukt het niet ik krijg de verhoudingen niet goed.. wil graag afvallen maar met caloriearm word ik moe… zo moe.. en kan dan niet eens meer fietsen
   Wil graag caloriearm maar weet echt niet hoe, petje af voor degene bij wie het wel lukt.. iemand een tip?

   • Pauline says:

    Hoi Nancy, goede vraag! ALs je koolhydraatarm eet, dan is het belangrijk om veel energie uit eiwitten en vet te halen. Als je wilt afvallen raden we aan tussen de 50-70 gram complexe koolhydraten te eten, 1 tot 1,3 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht (ca. 25-35% van je voedselinname per dag), 85-95 gram gezonde vetten en ca. 25-35 gram vezels. Veel succes!

 2. femke says:

  hi ik ben al een lange tijd bezig en het lukt maar niet. ik eet geen suiker en sport op maandag en donderdag meer dan een uur. maar het lukt niet. mijn gewicht schommelt tussen de 74 en 75 kilo en niks lijkt te helpen. hoe kan ik dit oplossen.

 3. Miriam Veldhuis says:

  Hoi,
  Ik ben een week gestart. Was wel even wennen hoor om te stoppen met suiker. Nu gaat het goed. Ik heb wel veel dorst. Is dat normaal? Ik weeg 86 kilo (88 toen ik begon).

  • Pepijn says:

   Hallo Miriam, goed bezig! Het kan dat je meer dorst hebt, zorg gewoon dat je op die momenten water drinkt, dat werkt het beste tegen de dorst op lange termijn. Ga zo door!

 4. Joke H. says:

  Bedankt voor dit duidelijke artikel.
  Ben ook begonnen met koolhydraatarm eten. Wel even wennen, maar gaat best goed.
  Had na 1ste nacht wel lichte hoofdpijn, weet niet of dat hierdoor komt misschien toeval.
  Ik voel me nu gewoon goed en ben al 2 cm kwijt

 5. Rita says:

  Ik wil ong 10 kg afvallen. Meestal kan ik makkelijk koolhydraatarm eten, maar in de avond eet mijn partner ook mee, en wil ik niet voor hem apart koken. Kan ik bij het avondeten gewoon koolhydraten eten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

47,- or 42,30 / maand
29,- or 26,10 / maand
22,95 or 20,66 / maand
19,95 or 17,96 / maand
26,- or 23,40 / maand
22,95 or 20,66 / maand