Veel mensen hebben last van gewrichten en spieren. Het komt vaker voor bij oudere mensen, maar ook jongeren kunnen hier last van hebben.
We gaan in dit artikel dieper in op gewrichtspijn. Je leest wat het is, waar het door ontstaat en wat je er zelf aan kunt doen als je hier mee te maken hebt.
Dit artikel in het kort:
- Gewrichtspijn is de verzamelnaam voor verschillende vormen van pijn in je gewrichten, pezen en spieren.
- Voeding, beweging, erfelijkheid, hormonen, stress en leeftijd hebben er invloed op.
- Hoewel voor chronische gewrichtsaandoeningen geen medicijn is, kan het wel helpen om je leefstijl aan te passen.
Wat is gewrichtspijn?
Gewrichtspijn is de verzamelnaam voor aandoeningen waarbij je pijn in je gewrichten, spieren en pezen ervaart. Reuma wordt soms ook gebruikt als naam voor gewrichtspijn.
Er zijn verschillende oorzaken voor gewrichtspijnen, zoals:
- Erfelijkheid
- Leeftijd
- Voeding
- Bewegingspatroon
Vaak is er sprake van een combinatie van factoren.
Naast spier- en gewrichtspijn, kun je ook stijfheid of zwellingen voelen in je gewrichten.
Chronische vormen van gewrichtspijn komen relatief vaak voor en het kan een grote impact hebben op je kwaliteit van leven [1].
Bij overbelaste spieren en gewrichten is rust vaak het belangrijkste medicijn. Voor aandoeningen als artrose en reumatoïde artritis is geen genezing mogelijk. Toch kun je wel zelf een aantal dingen doen om de klachten te verminderen.
In het kort: Gewrichtspijn is een verzamelpijn voor verschillende aandoeningen aan je spieren, pezen en gewrichten.
Wat zijn de oorzaken van gewrichtspijn?
Pijnlijke botten en gewrichten kunnen hele verschillende oorzaken hebben. Zo kan het gaan om een overbelasting van je gewrichten, maar het kan ook komen door verlies van kwaliteit in je kraakbeen [2].
Vaak bestaat de oorzaak van pijnlijke spieren en gewrichten uit een combinatie van factoren.
Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende factoren van gewrichtspijn:
- Het maken van een verkeerde beweging
- Zware belasting of intensief sporten
- Te weinig beweging
- Kwaliteitsverlies van kraakbeen
- Minder smeermiddel tussen gewrichten
- Slijtage van gewrichten
- Verkeerde lichaamshouding
- Zwak afweersysteem
- Verkeerde voedingsgewoonten
- Weinig rust en ontspanning
- Leeftijd
- Hormonen
- Verstoorde zuur-basebalans
Chronische aandoeningen
Bij gewrichtsaandoeningen als artrose en reumatoïde artritis is er sprake van chronische ontstekingen in je gewrichten. Erfelijkheid speelt hierbij een belangrijke rol. De pijn ontstaat doordat het kraakbeen tussen je gewrichten verstijfd of versleten is. Vaak zit er ook minder ‘smeermiddel’ tussen de gewrichten.
Beweging
Soms wordt pijn in je gewrichten vooral veroorzaakt door hoe je beweegt. Misschien beweeg je te weinig, of belast je je gewrichten te intensief. Soms is een verkeerde beweging de oorzaak van je pijn.
Voeding
Wat je eet heeft invloed op de kwaliteit van je botten en kraakbeen. Zo zijn bepaalde vetten, kruiden, mineralen en vitaminen gunstig voor je gewrichten, terwijl je middelen als suiker, alcohol en cafeïne beter kunt laten staan.
Zuur-base balans
Ongezonde voeding, stress, medicijnen en overbelasting van spieren zorgen ervoor dat ons lichaam zure afvalstoffen produceert. Als je lichaam er niet voldoende in slaagt om deze zure afvalstoffen uit te scheiden, kan dit leiden tot zure ophopingen in het lichaam, met onder andere pijnlijke gewrichten en spieren als gevolg.
Overige oorzaken
Naast de genoemde oorzaken, spelen ook je leeftijd, hormoonhuishouding en stressniveau een rol. Zo hebben oudere mensen, vrouwen in de overgang en mensen die kampen met chronische stress vaker last van gewrichtspijn.
Als je twijfelt wat de oorzaak is van jouw klachten, kun je het beste langsgaan bij jouw arts of gezondheidsspecialist.
In het kort: Vaak wordt gewrichtspijn veroorzaakt door een combinatie van factoren, zoals bewegingspatroon, erfelijkheid, voeding en leeftijd.
Hoe herken je pijnlijke gewrichten?
Omdat gewrichtspijn verschillende oorzaken heeft, zijn de symptomen die erbij horen ook wisselend. Zo wijzen warme of rode gewrichten meestal op een ontsteking, terwijl stijve gewrichten eerder door artrose of door een blessure komen [3].
Ervaar je één of meer van onderstaande symptomen in je gewrichten? Ga dan langs bij je (huis)arts of specialist om te laten beoordelen waar je klachten precies vandaan komen.
Symptomen gewrichtspijn
- Pijn
- Stijfheid
- Zwelling
- Roodheid
- Warmte
- Bewegen gaat moeilijk
- Krachtsverlies
Als je naast deze klachten ook koorts hebt of je niet lekker voelt, ga dan zeker even langs bij je (huis-)arts. Je hebt dan misschien een ontsteking die door een bacterie wordt veroorzaakt en dan is het belangrijk om er niet meer rond te blijven lopen.
In het kort: Gewrichtspijn zorgt vaak voor gewrichten die pijnlijk, stijf, rood of warm zijn en bewegen gaat meestal minder goed. Een (huis-)arts kan jouw symptomen het beste beoordelen.
Wat te doen tegen gewrichtspijn?
Als pijnlijke gewrichten veroorzaakt worden door een overbelasting of blessure, zijn rust en bewegingsoefeningen belangrijk.
Voor chronische aandoeningen is helaas geen genezing mogelijk. Wel kun je, door de manier waarop je eet en beweegt, je symptomen proberen te verlichten.
Wij adviseren iedereen die last heeft van pijnlijke gewrichten en spieren het volgende:
Beweeg dagelijks een half uur, waarvan een paar keer per week intensiever, met een goede warming up en cooling down
Om je gewrichten soepel en sterk te houden, is het belangrijk dat je voldoende beweegt. Juist als je last hebt van gewrichtspijn, is bewegen belangrijk [4]! De frequentie en de manier waarop je beweegt zijn echter van belang. Je wil je gewrichten immers niet overbelasten.
In principe zijn de meeste sporten geschikt, als je ze verantwoord uitvoert. Sommige sporten zijn heel geschikt, zoals:
- Zwemmen
- Aquafit
- Yoga
- Tai chi
- Fietsen
- Wandelen of Nordic Walking
- Rustige dansvormen
Sporten waarbij je onverwachte bewegingen moet maken, of waarbij je gewrichten zwaar worden belasting zijn minder geschikt. Denk aan sporten als:
- Volleybal
- Voetbal
- Racketsporten
- Klimsporten
Voeding voor sterke botten en gewrichten
Naast beweging is ook voeding belangrijk om gezond te blijven [5]. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de rol van voeding bij gewrichtsklachten.
Met name bij chronische aandoeningen als artrose en reumatoïde artritis en jicht kan voeding een verschil maken, al is er nog meer onderzoek nodig om dit voldoende te kunnen onderbouwen [6].
Hieronder hebben we belangrijke voedingsadviezen voor mensen met langdurige pijn in gewrichten op een rij gezet [7,8].
#1 Eet gezond
Zorg voor een evenwichtige voeding met veel verse groenten, fruit, vis, goede plantaardige oliën, kruiden, noten, zaden en volkoren graanproducten.
#2 Beperk zuivel, eieren, vlees en suiker
Deze voedingsmiddelen lijken chronische gewrichtsklachten te verergeren.
#3 Blijf op gewicht
Overgewicht zorgt ervoor dat je botten en gewrichten extra worden belast. Het is dus belangrijk om op een gezond gewicht te blijven. Wanneer je overgewicht hebt en last hebt van pijnlijke gewrichten, kan het verliezen van gewicht verlichting geven.
#4 Neem extra vitamine C
Deze vitamine is van belang voor een goede samenstelling van je botten. Eet dus veel voeding met vitamine C, bij voorkeur groenten, zoals rode paprika, boerenkool, spruitjes en broccoli. Je kunt ook kiezen voor een supplement met vitamine C.
#5 Kies voor antioxidanten
Vitamine C is ook bekend vanwege de anti-oxidatieve werking die het heeft. Antioxidanten dragen bij aan het behoud van gezond kraakbeen.
Andere bekende antioxidanten die je kunt gebruiken zijn vitamine E, bètacaroteen en selenium. Je vindt ze in gezonde voeding als vis, noten, eieren, bessen en groenten, maar je kunt ze ook als supplement gebruiken.
#6 Gebruik gezonde kruiden
Kruiden worden al duizenden jaren gebruikt door de mens vanwege hun bijzondere eigenschappen. Hoewel wetenschappelijk onderzoek dit nog niet altijd bevestigt, lijken kruiden als kurkuma, gember en wilgenbast soepele gewrichten en gezonde botten te ondersteunen.*
#7 Ga voor goede oliën
Visolie en olijfolie lijken ook gezonde botten te ondersteunen. Eet dus voldoende vette vis en gebruik geregeld olijfolie bij het bereiden van voedsel.
#8 Eet vezelrijk
Vezelrijke voeding, zoals volkoren graanproducten, linzen en groente zijn rijk aan silicium. Dit mineraal is belangrijk voor de bescherming van gezond kraakbeen.
#9 Laat je masseren
Als al je gewrichten pijn doen, kan een massage verlichtend en ontspannend werken. Er zijn veel verschillende massagetechnieken en -therapieën, zoals een ontspanningsmassage, sportmassage, Shiatsu, cupping, medical taping of triggerpoint massage. Probeer uit wat bij jou past en gun jezelf dit met enige regelmaat.
#10 Kies voor ontzurende voeding
Onze levensstijl creëert een grote hoeveelheid zuren in ons lichaam. Deze worden niet altijd goed afgevoerd. Veel mensen die last hebben van gewrichtspijn hebben een verstoorde zuur-base balans. Dit betekent dat je lichaam overtollige zuurresten opslaat in het lichaam, ook in je gewrichten.
Je kunt je lichaam helpen ontzuren door alkalisch te eten en drinken. Voorbeelden hiervan zijn verse groente en fruit en (alkalisch) water. Het helpt om zuurproducerende voedingsmiddelen te beperken, zoals vlees, kaas, suiker, witmeel, eieren, fastfood, koffie, alcohol en nicotine.
*Gezondheidsclaim is in afwachting van goedkeuring door de EFSA.
In het kort: Het helpt bij gewrichtspijn om veel groente, fruit, vis, goede oliën, noten en kruiden te eten en om de inname van vlees, zuivel, eieren, suiker, alcohol, koffie en nicotine te beperken.
Is er een supplement voor gewrichtspijn?
Naast gezonde voeding en voldoende beweging, kun je bij spierpijn en gewrichtspijn ook kiezen voor het gebruik van supplementen.
Er zijn veel verschillende supplementen verkrijgbaar als natuurlijk middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten.
Let op: Niet alle verkrijgbare supplementen zijn goed wetenschappelijk onderbouwd! Zo zie je veel supplementen voor gewrichten met de stoffen glucosamine, chondroïtine en MSM. Van supplementen met deze stoffen is de werking niet voldoende aangetoond.
Gelukkig zijn er veel vitaminen en mineralen die bijdragen aan het behoud van sterke botten en gewrichten, die je kunt gebruiken als natuurlijk middel tegen pijnlijke gewrichten. Denk aan voedingsstoffen als:
- Calcium
- Magnesium
- Kalium
- Zink
- Vitamine C
- Vitamine D
- Bètacaroteen
- Fosfor
- Eiwitten
Ook Nutribites heeft een aantal supplementen in het assortiment die je kunt gebruiken als natuurlijk middel tegen gewrichtpijn. Hieronder vind je ze allemaal.
Nutribites Calcium+ is een veelgebruikt supplement voor spieren en gewrichten. Het bevat een goed opneembare vorm van calcium en is daarnaast verrijkt met magnesium, vitamine K2 en vitamine D, die allemaal elkaars werking bevorderen.
Nutribites Vitamine D3 is sterk en veilig gedoseerd en het bevat ook olijfolie voor een goede opname. Onderzoek laat zien dat er een link is tussen gewrichtspijn en het hebben van een vitamine D tekort [9-10].
Nutribites Magnesium Citraat is een organisch gebonden vorm van magnesium, waardoor je lichaam het goed kan opnemen. Deze vorm van magnesium is goed voor het behoud van sterke botten en voor de normale werking van de spieren.
Nutribites Vitamine C is een zuurvrije vorm van vitamine C. Het bevat citrusflavonoïden voor een betere opname. Vitamine is belangrijk voor de aanmaak van kraakbeen in je lichaam.
Nutribites Kurkuma C3 bevat 95% actieve stoffen, afkomstig van in India geteelde kurkuma. Kurkuma helpt de soepelheid van gewrichten te behouden.
Nutribites Visolie is een zuivere vorm van visolie die een ruime dosering EPA en DHA bevat. Visolie bevat veel omega 3 en kan dus als supplement gewrichten en spieren ondersteunen.
Nutribites Algenolie is net als visolie rijk aan de goede omega 3-vetten, maar dan gewonnen uit algen, waardoor het geschikt is voor vegetariërs en veganisten.
In het kort: Om je lichaam bij gewrichtspijn extra te ondersteunen, kun je kiezen voor supplementen met magnesium, calcium, vitamine D, vitamine K en visolie of algenolie.
Samenvatting
Gewrichtspijn is een verzamelterm voor verschillende vormen van pijn in de gewrichten, pezen en spieren.
De oorzaken van gewrichtspijn zijn heel verschillend. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- Zware belasting van gewrichten
- Te weinig beweging
- Kwaliteitsverlies van kraakbeen
- Verkeerde lichaamshouding
- Verkeerde voedingsgewoonten
- Leeftijd
- Hormonen
- Verstoorde zuur-basebalans
Wanneer je niet weet waardoor jouw gewrichtspijn veroorzaakt wordt, kun je het beste een arts raadplegen.
De meest voorkomende symptomen van gewrichtspijn zijn:
- Pijn
- Stijfheid
- Zwelling
- Bewegen gaat moeilijk
- Krachtverlies
Het aanpassen van je leefstijl kan helpen bij het verlichten van pijn in spieren en gewrichten. De belangrijkste adviezen zijn:
#1 Beweeg bij voorkeur iedere dag een half uur
#2 Kies een sport die je leuk vindt en die je gewrichten niet te zeer belast, zoals zwemmen, fietsen of wandelen
#3 Kies voor een gezond voedingspatroon met veel verse groeten, fruit, noten en vis
#4 Beperk de inname van vlees, zuivel, eieren, suiker, alcohol, koffie en nicotine
#5 Kies voor voeding met veel vezels, zoals volkorenproducten en groenten
#6 Probeer extra vitamine C, antioxidanten, kruiden en goede oliën toe te voegen aan je voedingspatroon.
Naast goede voeding en beweging, kunnen je als middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten ook supplementen gebruiken. Kies voor voedingsstoffen waarvan de werking is aangetoond, zoals calcium, magnesium, vitamine D, vitamine K, bètacaroteen, zink en eiwitten.
[1] Finney, A., et al. (2017). Multisite peripheral joint pain: a cross-sectional study of prevalence and impact on general health, quality of life, pain intensity and consultation behaviour. BMC Musculoskeletal Disorders, 18, 535.
[2] American Collega of Rheumatology. (z.d.). Ostheoarthritis. Geraadpleegd van: https://rheumatology.org/patients/osteoarthritis
[3] Nederlands Huisartsen Genootschap. (z.d.). Artritis. Geraadpleegd van: https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/artritis
[4] ReumaNederland. (z.d.). Tips om verstandig te bewegen als je reuma hebt. Geraadpleegd van: https://www.reuma.nl/over-reuma/leefstijl/bewegen/tips-om-verstandig-te-bewegen-als-je-reuma-hebt
[5] ReumaNederland. (z.d.). Welke invloed heeft voeding op reumatoïde artritis? Geraadpleegd van: https://reumanederland.nl/reumatoide-artritis-en-voeding/
[6] Voedingscentrum (z.d.). Bestaat een dieet dat helpt tegen artrose of reumatoïde artritis? Geraadpleegd van: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/aandoeningen/gezond-eten-dieet-tegen-reuma-artrose-reumato-de-artritis.aspx
[7] Voedingscentrum (z.d). Wat kan ik eten bij jicht? Geraadpleegd van: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/aandoeningen/dieet-gezond-eten-bij-jicht-jichtaanval.aspx
[8] Stichting Artrosezorg. (z.d.) Geraadpleegd van: https://artrosezorg.nl/node/206
[9] Helde-Franklin, M. & Björkhem-Bergman, L. (2017). Vitamin D in Pain Management. International Journal of Molecular Science, 18(10), 2170.
[10] Laslett, L., et al. (2014). Moderate vitamin D deficiency is associated with changes in knee and hip pain in older adults: a 5-year longitudinal study. Annals of the rheumatic diseases, 73(4), 697-703.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!