Snel afvallen: verlies tot 3 kilo per week met deze methode

Tot voor kort kon men snel afvallen op twee verschillende manieren: gemakkelijk en ongezond óf moeilijk maar dan wel gezond.

Óf je moest uren in de keuken staan en ’s avonds twee verschillende maaltijden koken óf het afvallen ging ten koste van je gezondheid.

In dit artikel introduceren we een compleet nieuwe methode om snel afvallen mogelijk te maken: een gemakkelijke én gezonde methode!

Tot wel 3,5 kilo in de eerste week

De meeste diëten focussen zich alleen op vet verbranden. De methode uit dit artikel gaat een stap verder.

Deze methode zorgt er niet alleen voor dat je razendsnel overtollig lichaamsvet verbrandt, het zorgt er ook voor dat je lichaam geen onnodig vocht vasthoudt.

Hierdoor kun je op een gezonde manier tot wel 3,5 kilo afvallen in de eerste week.

Vaak is het niet alleen het lichaamsvet dat je voller laat lijken en zwaarder laat wegen; het is ook het onnodige vocht dat je vasthoudt.

Natuurlijk zit er ook lichaamsvet, en dat pakken we met deze methode zeker aan, maar het revolutionaire aan deze methode is dat het ook het onnodig opgeslagen vocht helpt verwijderen.

Met de onderstaande methode verlies je zowel vet als overtollig vocht, met name in je buikregio.

Eet anders, niet minder

De meest bekende strategie om af te vallen is “eet minder calorieën”. Hoewel deze strategie werkt en logisch in de oren klinkt, zitten er aan deze strategie toch een aantal haken en ogen als je snel wilt afvallen.

Om te beginnen houdt deze strategie helemaal geen rekening met het type voedsel dat je binnenkrijgt. Het zal je vast niet verrassen dat 200 calorieën aan drop slechter voor je vetverbranding is dan 200 calorieën aan groenten.

Laten we eens kijken waarom dat nu eigenlijk zo is.

Te veel koolhydraten

Als je te veel koolhydraten (zoals suiker, pasta, brood en rijst) eet, ontstaat er een piek in je bloedsuikerspiegel.

Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je meer insuline aanmaakt. Insuline wordt ook wel het vetopslag hormoon genoemd, omdat het energie uit de bloedbaan haalt en in vetcellen over je hele lichaam opslaat.

Snel afvallen is onmogelijk als je hoge insulinewaardes hebt. Dit komt doordat insuline de vetcellen instructies geeft om bestaande vetvoorraden vast te houden (1), waardoor het afvallen wordt geblokkeerd.

Meestal voel je weinig van een hoge bloedsuikerspiegel. Als je in korte tijd te veel koolhydraten hebt gegeten, piekt je bloedsuikerspiegel en sla je hoogstwaarschijnlijk onopgemerkt lichaamsvet op.

Alles wat omhoog gaat, komt een keer naar beneden. Je bloedsuikerspiegel is hier geen uitzondering op. Het vervelende van een hoge bloedsuikerspiegel is dat je daarna vaak een te lage bloedsuikerspiegel krijgt.

Een lage bloedsuikerspiegel is een recept voor vermoeidheid en eetbuien. Je lichaam drukt op de noodknop en stuurt alarmsignalen zodat je weer gaat eten. Deze signalen kun je ervaren als:

 • Trek in zoetigheid
 • Vermoeidheid
 • Irritatie
 • Negatieve gevoelens
 • Lichte duizeligheid

Om je bij een lage bloedsuikerspiegel weer beter te voelen, is de kans groot dat je naar een zak chips grijpt, een koekje eet of frisdrank drinkt. Dit komt niet doordat je geen wilskracht hebt, maar omdat de alarmsignalen van je lichaam je brein overnemen.

Kort samengevat: snel afvallen doe je door je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Je lichaam in de spaarstand

Een ander probleem bij de strategie “minder calorieën eten” is dat je lichaam, op het moment dat je minder gaat eten, zich gaat aanpassen. Het gaat in de zogenaamde spaarstand.

Dit houdt in dat je lichaam bewust zuiniger omgaat met de voeding die het binnenkrijgt, en zou in sommige gevallen juist meer vet opslaan dan verbranden.

Je lichaam denkt: Ik krijg weinig eten, daarom moet ik extra zuinig zijn met de calorieën die ik binnenkrijg. Ik sla ze op voor later.

Dit heeft als resultaat dat je stofwisseling langzamer gaat draaien en je dus minder calorieën zal verbranden.

Ook als je snel wilt afvallen is het daarom belangrijk dat je eet wanneer je honger hebt. Hongerlijden helpt je niet om sneller af te vallen.

Maar wat wel belangrijk is, is wat je eet als je honger hebt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat bepaalde voeding je vetverbranding activeert, zodat snel afvallen automatisch gaat.

Laten we eens kijken welke voeding dat is.

Bepaalde voedingsstoffen om sneller af te vallen

Bepaalde voedingsstoffen kunnen het afvallen aanzienlijk versnellen. We hebben een paar belangrijke hieronder voor je opgesomd:

Magnesium
Dit krachtige mineraal zorgt voor een rustig gevoel en meer energie. Magnesium kan er ook voor zorgen dat het insulinehormoon beter werkt (2), waardoor het afvallen makkelijker kan verlopen.

Volgens studies krijgt meer dan de helft van de Amerikaanse en Europese bevolking te weinig magnesium binnen (3,4). Door het eten van suiker en het ervaren van stress hebben we juist extra magnesium nodig. Daarom vind je magnesium terug in de Nutribites Shakes.

Zorg dat je tijdens het afvallen voldoende magnesium binnenkrijgt (je leest verderop hoe).

Omega 3-vetten
Omega 3 komt voor in elke cel van je lichaam. Daarom zie je het waarschijnlijk regelmatig voorbijkomen als het om gezondheid gaat.

Omega 3 zit in vis, schaal- en schelpdieren, noten, pitten, zaden en groentes. Uit onderzoek is gebleken dat omega 3 het vet rondom je lever kan verminderen (5,6).

In het Nutribites weekmenu (gratis verkrijgbaar onderaan dit artikel) vind je recepten met omega 3.

Eiwitten
In een studie kreeg een groep vrouwen de opdracht om 30% van alle calorieën uit eiwitten te halen. Ze kregen verder geen regels opgelegd. Uit de resultaten bleek dat er per dag 441 calorieën minder werd gegeten (7). Dit komt doordat eiwitten beter verzadigen dan koolhydraten.

Kort samengevat: bepaalde voedingsstoffen versnellen je vetverbranding en verminderen hongergevoelens voor een lange tijd. Daarom is afvallen een kwestie van anders eten, niet minder.

Ik hoor je nu denken: “OK. Minder koolhydraten en meer eiwitten. Maar hoe pak ik dat aan?” Daar gaan we het hieronder over hebben. Het enige wat je hoeft te doen om snel af te vallen is het onderstaande plan volgen.

Het plan bevat de juiste mix van voedingsstoffen (waardoor je vet verbrandt) en bevat weinig natrium (waardoor je lichaam niet onnodig lang vocht vasthoudt).

Snel afvallen met het eiwitrijk dieet

Het onderstaande eiwitrijke dieetplan is koolhydraatarm en eiwitrijk. Deze combinatie houdt je lang verzadigd, activeert je vetverbranding en zorgt ervoor dat je geen onnodig vocht meer vasthoudt – zodat je in de eerste week al gemakkelijk een paar kilo verliest.

Ontbijt

Je ontbijt zet de toon van de dag. Door verkeerd te ontbijten schommelt je bloedsuikerspiegel en wordt afvallen erg lastig (of zelfs onmogelijk).

Ongezonde ontbijtjes zijn:

 • Brood met zoet beleg
 • Ontbijtgranen (zoals cornflakes)
 • Brinta
 • Croissants
 • Muffins

Deze producten passen niet binnen het plan, omdat ze veel koolhydraten bevatten en maar weinig eiwitten en andere voedingsstoffen.

Het belangrijkste is dat je ontbijt voldoende eiwitten bevat. In het gratis Nutribites weekmenu zie je precies welke ontbijtjes goed werken om snel af te vallen.

Sla je het ontbijt liever over? Geen probleem. Je hoeft niet per se te ontbijten als je geen trek hebt. Drink een halve liter water en neem een eiwitrijke lunch.

Lunch

Brood bevat veel koolhydraten (die voor grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgen) en veel zout (dat onnodig veel vocht vasthoudt in je lichaam). Daarom raden wij het eten van brood af tijdens het afvallen.

Ik eet brood:

Als je besluit om brood te eten, gebruik dan in ieder geval eiwitrijk beleg.

Eiwitrijk beleg is:

 • Gekookt ei
 • Kalkoenfilet
 • Ham
 • Kipfilet
 • Rookvlees
 • Rosbief
 • Zalm

Wij raden je aan om in plaats van margarine gebruik te maken van geurloze kokosolie, roomboter of ghee (geklaarde boter). Probeer meer gezonde vetten toe te voegen door je boterham te beleggen met stukjes avocado.

Ik eet geen brood:

De ideale lunch bevat eiwitten, vetten en een kleine portie koolhydraten.

Als je niet lactose-intolerant bent, kun je als snelle lunchoptie kiezen voor:

 • Magere kwark met noten en stukjes fruit
 • Volle yoghurt met noten en stukjes fruit
 • Hüttenkäse

Als je wat meer tijd hebt en je jouw lichaam van de ultieme maaltijd wilt voorzien, maak dan een gezonde, eiwitrijke salade.

Met deze 7 simpele stappen ben je altijd verzekerd van een gezonde, eiwitrijke salade:

 1. Gebruik een slasoort naar keuze (donkere bladgroentes zijn het beste).
 2. Gebruik eiwitten. Bijvoorbeeld: vlees, vis of noten.
 3. Gebruik een kleine portie koolhydraten. Bijvoorbeeld: 50 gram quinoa, bulgur, boekweit, aardappelschijfjes of bonen.
 4. Kies 2 of meer aanvullende ingrediënten. Bijvoorbeeld: tomaat, komkommer, avocado (tip!), olijven, appel, paprika, ui, etc.
 5. Gebruik olijfolie als dressing.
 6. Breng op smaak met peper en zout.
 7. Optioneel: voeg zaden, pitten en kruiden toe naar wens.

Tip: als je een kant-en-klare maaltijdsalade koopt, vermijd dan de dressing. Die zit meestal vol met suiker. Breng de salade op smaak met je eigen kruiden en olijfolie.

Diner

Wat je als diner eet, bepaalt hoe je vetverbranding in de avond en de nacht draait. Door een gezonde maaltijd te eten geef je je lichaam de ruimte om ’s nachts te herstellen en overtollig vet te verbranden, en sta je de volgende ochtend veel makkelijker op.

Sluit de dag daarom goed af met eiwitrijk avondeten. Eiwitrijke ingrediënten die goed bij het avondeten passen zijn:

 • Peulvruchten
 • Kip
 • Vis
 • Rund
 • Gevogelte
 • Eieren
 • Boekweit
 • Groentes (tip: bonen, spinazie, raapstelen, paddenstoelen, artisjok en broccoli zijn rijk aan eiwit)

In het Nutribites weekmenu vind je eiwitrijke ontbijt-, lunch- en dinerrecepten om snel afvallen mogelijk te maken.

Tips om sneller af te vallen

Om je zo goed mogelijk te helpen, hebben we hieronder 4 afvaltips opgesomd die ervoor zorgen dat je prettiger en sneller vet verbrandt:

Drink 2 liter water
Door voldoende water te drinken kun je de eiwitten beter verwerken. Daarnaast is water essentieel om vet om te zetten naar energie. Drink bij het opstaan een halve liter water. Koffie en zwarte thee tellen niet mee i.v.m. de cafeïne die ze bevatten.

Neem eiwitrijke tussendoortjes
Als je het plan een paar dagen volgt, raakt je lichaam gewend aan het verbranden van vet. Dit betekent dat je je eigen hongersignalen weer kunt vertrouwen. Heb je tussen de maaltijden door trek? Neem een eiwitrijke snack.

Eiwitrijke snacks zijn:

 • Handje amandelen
 • Paprikareepjes in kipfilet gerold
 • Pompoenpitten
 • Gekookt ei
 • Paprikareepjes dippen in hummus
 • Eiwitshake

Let op: zorg ervoor dat jouw eiwitshake whey-eiwitten bevat. Van whey-eiwitten is bewezen dat ze gewichtsverlies bevorderen terwijl ze voor het behoud van spieren zorgen (8). Daarom bevat de Nutribites Shake uitsluitend whey-eiwit.

Zet de eerste paar dagen door
De eerste paar dagen moet je even wennen aan de nieuwe manier van eten. Je lichaam is namelijk gewend om koolhydraten te verbranden en op te slaan. Als je koolhydraten door eiwitten vervangt, zal je lichaam nog even “zeuren” om koolhydraten.

Dit is volkomen normaal. Als dit gebeurt, neem dan een halve sinaasappel. De vitamines en fruitsuikers zorgen ervoor dat de klachten verdwijnen. Het duurt meestal 2 dagen totdat je lichaam is gewend aan de omschakeling naar het verbranden van (buik)vet.

Download het Nutribites weekmenu
We hebben alle informatie uit dit artikel toegepast en verwerkt in het Nutribites weekmenu. Door dit weekmenu te volgen zal je snel afvallen.

Je kunt het weekmenu gratis downloaden door je naam en e-mailadres hieronder in te vullen. Als je op verzenden klikt, sturen we je het gehele weekmenu kosteloos op.

7 thoughts on “Snel afvallen: verlies tot 3 kilo per week met deze methode

 1. Veerle says:

  Ik weet het niet. Ik wil graag afvallen maar ben zo bang om als ik stop weer terug te gaan naar mijn oude gewicht. Is het gevaarlijk om te snel te gaan afvallen?

  • Pepijn says:

   Daarom is het belangrijk om een manier van eten te vinden die je kunt volhouden. Dan is het geen probleem om snel af te vallen. Als je teruggaat naar je oude manier van eten zal je bijna altijd weer aankomen. Door de tips in dit artikel toe te passen zal je dat dus juist voorkomen.

  • Pepijn says:

   Hallo Lyda, je kunt de shake hier bestellen. De shake smaakt goed met water, maar je kunt hem ook aan een smoothie toevoegen (recepten krijg je erbij) en ook prima als lunch. Succes!

 2. Romy says:

  Bedankt Pepijn, duidelijk artikel. Hoe zit het eigenlijk met brood? Je zegt eiwitten te gebruiken als beleg. Is dat even goed als bijvoorbeeld yoghurt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *