Laatste update: 12 januari 2024

Wat is glucosamine en werkt het echt?

Misschien heb je er weleens van gehoord: glucosamine. Wat is het precies, wat doet het en wat zijn de bijwerkingen?

Je leest het in dit artikel.

Dit artikel in het kort:

  • Glucosamine is een aminosuiker die van nature in je lichaam voorkomt.
  • Het is een populair, maar ook controversieel supplement.
  • Er worden veel positieve beweringen over glucosamine gedaan, maar voor die beweringen is geen wetenschappelijke onderbouwing.

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een verbinding die van nature in je lichaam voorkomt. Chemisch gezien is het geclassificeerd als een aminosuiker [1].

Het is een bouwsteen voor bepaalde moleculen in je lichaam. Het komt voor in kraakbeen, bindweefsel en gewrichtsvloeistof.

In onze normale voeding komt glucosamine nauwelijks voor. Het is wel te vinden in het kraakbeen en de harde delen van schaaldieren, maar deze gedeeltes eten we meestal niet.

Glucosamine groeit als supplement in populariteit, maar het is ook een controversieel supplement.

Glucosamine is namelijk vooral bekend vanwege de mogelijke ondersteuning van kraakbeen en gewrichten [1,2]. Hier is echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor.

Veel mensen slikken glucosamine supplementen, omdat het zou helpen bij artrose en om diverse chronische ontstekingsziekten te behandelen. Helaas is er ook hiervoor geen wetenschappelijk onderzoek dat deze beweringen onderbouwt.

In het kort: Er worden veel beweringen gedaan over positieve effecten van glucosamine, maar die zijn niet wetenschappelijk onderbouwd.

Wat is de werking van glucosamine?

Hoewel er veel onderzoek wordt gedaan naar de gezondheidsvoordelen van glucosamine, is er momenteel te weinig wetenschappelijk bewijs dat glucosamine als supplement kan bijdragen aan je gezondheid.

Onderzoek richt zich met name op de ondersteunende rol die glucosamine mogelijk kan spelen bij ontstekingen, gezond kraakbeen en gezonde gewrichten [3-5].

Er worden hierover wel aannames gedaan, maar er is meer onderzoek nodig om deze effecten te bewijzen.

In het kort: Er worden verschillende aannames gedaan over de werking van glucosamine, maar er is vervolgonderzoek nodig om deze aannames te onderbouwen.

Glucosamine supplementen

Er is onvoldoende bewijs dat aantoont dat glucosaminesupplementen daadwerkelijk helpen.

Toch is het een populair supplement.

Deze supplementen worden voornamelijk gemaakt van schaaldieren of schimmels [6].

Glucosamine wordt verkocht in de vorm van:

  • Glucosamine tabletten
  • Glucosamine capsules
  • Glucosamine softgels
  • Glucosamine drankmixen

Vaak worden de supplementen gecombineerd met chondroïtine. Dit is ook een lichaamseigen stof waarvan de werking nog niet voldoende wetenschappelijk bewezen is.

Helpt glucosamine bij artrose?

Glucosamine is het meest bekend vanwege de vermeende werking bij artrose, maar deze werking is niet wetenschappelijk onderbouwd.

Wel vinden er studies plaats om het verband te kunnen aantonen. Zo onderzoeken wetenschappers of natuurlijk voorkomende glucosamine het kraakbeen in je gewrichten helpt beschermen [13].

Bovendien suggereren verschillende onderzoeken dat het nemen van glucosaminesupplementen de afbraak van collageen kan verminderen [14,15]. Dat is gunstig bij artrose.

Als de supplementen zouden werken, zou dat waarschijnlijk komen doordat ze ontstekingen zouden verminderen. Dat is een van de hoofdoorzaken van de afbraak van gewrichtskraakbeen bij artrosepatiënten [16].

Hier is echter geen onomstotelijk bewijs voor en er is nog altijd discussie over de effectiviteit van glucosamine supplementen.

In het kort: Als glucosamine helpt bij artrose, komt dat waarschijnlijk door de ontstekingsremmende werking. Of glucosamine daadwerkelijk helpt bij artrose is niet wetenschappelijk aangetoond.

Mogelijke risico’s en bijwerkingen glucosamine

Glucosamine supplementen zijn waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen. Toch zijn er enkele bijwerkingen van glucosamine waar je rekening mee moet houden [17].

Mogelijke bijwerkingen zijn onder meer [18]:

  • Misselijkheid en overgeven
  • Diarree
  • Maagzuur
  • Buikpijn

In bepaalde gevallen kun je geen glucosamine gebruiken:

  • Als je diabetes type 2 hebt
  • Als je allergisch bent voor schaaldieren
  • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft
  • Als je astma hebt
  • Als je een glaucoom hebt of het risico loopt een glaucoom te ontwikkelen

In het kort: Hoewel glucosamine veilig is, zijn er wel mogelijke bijwerkingen. Voor sommige groepen mensen wordt het afgeraden om glucosamine te nemen.

Samenvatting

Glucosamine is een lichaamseigen stof die geclassificeerd is als aminosuiker.

Als supplement is het zowel populair als controversieel.

Het is vooral bekend vanwege de mogelijke werking bij artrose en vanwege de ontstekingsremmende werking. Deze beweringen zijn echter niet wetenschappelijk onderbouwd.

Er zijn wel onderzoeken gedaan, maar die tonen de werking van glucosamine niet voldoende aan. Meer onderzoek is nodig om de beweerde effecten daadwerkelijk te bewijzen.

Was deze informatie nuttig?

Deel pagina


Meld je aan voor meer gezondheidstips

Ontvang tips en exclusieve acties direct in je mailbox

Geen spam of verplichtingen

Schrijf een reactie
Schrijf je reactie*
Naam *
E-mail adres *

Zowel een beoordeling als een tekst zijn verplicht
comments

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!

Gezonde levensstijl

Start vandaag met Nutribites voor een gezonde levensstijl.

Close