Soja is een geliefd product onder vegetariërs en veganisten. Sojabonen zijn rijk aan plantaardige eiwitten, onverzadigde vetten, vezels, ijzer, vitamine…
Calcium is een essentieel mineraal dat je algehele gezondheid ondersteunt.
Waar zit calcium in? Wij geven je de 17 beste calciumbronnen.
Waar zit calcium in?
Calcium zit van nature in voeding.
Hoewel er ook wat calcium (kalk) in drinkwater zit, is dit te weinig om daar een effect van te voelen.
In deze top 17 vind je voedsel met veel calcium. We geven zowel plantaardige opties als dierlijke opties.
Plantaardige bronnen
Bonen en andere peulvruchten houden je lang verzadigd door de vezels die ze bevatten. Ook helpen ze je om voldoende…
Alle noten bevatten een beetje calcium, maar amandelen zijn de koploper. Hoeveelheid calcium [1]: 35 gram amandelen: 10% van de…
Tahin, ook wel tahini genoemd, is een pasta gemaakt van geroosterde sesamzaadjes. Het is een ideale smaakmaker voor onder andere…
Dit groene goud bevat flink wat essentiële aminozuren, jodium, ijzer en vitamine B1. En natuurlijk calcium. Hoeveelheid calcium [1]: 80…
Groene bladgroenten zijn razend populair vanwege al hun gezondheidsvoordelen. Minder bekend is dat groene bladgroenten ook nog eens rijk zijn…
Ze zijn klein maar fijn, en super voedzaam. Zaden bevatten allerlei gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, onverzadigde vetzuren, vezels en mineralen…
Hoewel vaak gedacht wordt dat rabarber een fruitsoort is, is het toch echt een groentesoort. Naast vezels, vitamine K en…
Amaranth is rijk aan allerlei mineralen, waaronder calcium, magnesium en ijzer. Zowel de zaden als de bladeren leveren calcium. Hoeveelheid…
Vijgen zijn populair vanwege hun antioxidanten en vezels, en natuurlijk omdat ze hartstikke lekker zijn. Ook bevatten vijgen veel calcium….
Leuk weetje: zoete aardappel is in feite geen aardappel, maar een knolgroente. Hoeveelheid calcium: 100 gram zoete aardappel: 3% van…
Okra is een groene vruchtgroente uit Afrika. Het lijkt een beetje op een grote groene peper. Hoeveelheid calcium: 100 gram…
Pompoen barst van de vezels, waardoor deze groente je darmen gezond houdt. Daarnaast bevat pompoen allerlei vitamines en mineralen, waaronder…
Dierlijke bronnen
Sardientjes zijn kleine visjes uit de Middellandse Zee die allerlei gezonde voedingsstoffen bevatten, waarvan calcium er één is. Hoeveelheid calcium…
Dit is een bepaald type proteïne dat uit melk komt en veel gezondheidsvoordelen biedt [8]. Hoeveelheid calcium [9]: 33 gram…
Velen beginnen hun dag met yoghurt. Dat is een goed begin van de dag, want yoghurt bevat allerlei goede voedingsstoffen,…
Vanwege de grote hoeveelheid eiwitten is kwark een populair product onder sporters. Naast eiwitten bevat kwark allerlei andere voedingsstoffen die…
Nutribites Calcium+
Nutribites Calcium+ bevat een zeer goed opneembare vorm van calcium (Aquamin® Calcium). Daarnaast zit er magnesium, vitamine K2 en vitamine D3 in, die nodig zijn om calcium optimaal te kunnen benutten.
Nutribites Calcium+ is de optimale formule voor je botten, gebit en spieren.
Voordelen:
- Goed voor je botten
- Helpt je tanden sterk te houden
- Ondersteunt je spieren
- Lees hier alle 9 voordelen
Wat is calcium?
Calcium is een mineraal dat essentieel is voor een goede gezondheid.
Je lichaam maakt het niet zelf aan, dus je moet het uit je voeding of een supplement halen.
Calcium is bekend vanwege de rol die het speelt bij gezonde botten en tanden.
Daarnaast ondersteunt calcium je gezondheid op een heleboel andere manieren. Zo ondersteunt het onder andere je:
- Bloeddruk
- Zenuwstelsel
- Spieren
- Hart
- Bloedstolling
Waar is calcium goed voor?
Calcium draagt bij aan je algehele gezondheid.
Dit zijn de voordelen van calcium op een rijtje:
Calciumtekort
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium voor volwassenen is 1000 mg. Sommige mensen hebben meer dan de aanbevolen 1000 mg nodig, zoals ouderen, kinderen en vrouwen na de menopauze [10,11].
Hierover lees je meer in ons artikel over calcium.
Veel mensen halen deze hoeveelheid echter niet. Bijvoorbeeld als mensen lactose-intolerant zijn of geen dierlijke producten (zoals zuivel) eten.
Zuivel is zeer rijk aan calcium, maar ook plantaardige bronnen bevatten dit mineraal [12,13].
De vuistregel om een tekort aan calcium te voorkomen of verhelpen is dat je bij elke maaltijd een calciumrijk voedingsmiddel binnenkrijgt.
Genoeg calcium binnenkrijgen kan er zo uitzien:
- Ontbijt: yoghurt met noten
- Lunch: salade met groene bladgroenten
- Snack: calciumrijk fruit, zoals kiwi, sinaasappel of vijgen
- Diner: voeg bonen, calciumrijke groenten, sardientjes of gefermenteerde soja (zoals tempeh) toe
Als je de aanbevolen hoeveelheid niet haalt, kun je een supplement nemen.
Samenvatting
Calcium is een essentieel mineraal dat bijdraagt aan je algehele gezondheid.
Je lichaam maakt het niet zelf aan, waardoor je het uit je voeding of een supplement moet halen.
Dierlijke producten zijn rijk aan calcium, maar er zijn ook veel plantaardige producten die calcium bevatten.
Veel mensen halen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet. Dan is het aan te raden om een supplement te nemen.
Daarover lees je meer in dit artikel over calcium.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!