Hoeveel eiwitten per dag om af te vallen?

Het voordeel van eiwitrijke voeding is dat je spiermassa opbouwt en minder vet opslaat.

In dit artikel lees je hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt om lichaamsvet te verbranden. Je leest hoe het eten van genoeg eiwitten je kan helpen om af te vallen terwijl je je spiermassa behoudt.

Tot slot geef ik in dit artikel een gezond eiwitrijk maaltijdplan weg, zodat je vandaag nog kunt starten met een gezonde levensstijl.

Eiwitten

Voeding is opgebouwd uit drie macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten.

Hoeveel calorieën je per dag eet zegt lang niet alles over je gezondheid. De verhoudingen tussen eiwit-, koolhydraat- en vetcalorieën in je dieet zijn belangrijker als je vet wilt verbranden.

Koolhydraten, vetten en eiwitten

Koolhydraten en vetten zijn brandstoffen voor ons lichaam. Met andere woorden: koolhydraten en vetten leveren energie. Zonder voldoende energie kan ons lichaam niet goed functioneren en zullen interne processen verstoord raken.

Koolhydraten zijn onder meer van groot belang voor een goede werking van de hersenen en de darmen. Koolhydraten vind je in fruit, rijst, havermout, peulvruchten, groenten, aardappelen en granen. Ook suiker is een koolhydraat. In dit artikel over het koolhydraatarm dieet lees je meer informatie over koolhydraten.

Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, worden gezien als bouwstoffen voor ons lichaam. Elke cel is opgebouwd uit eiwit.

Dankzij de inname van eiwitten kan het lichaam cellen vernieuwen en repareren. Denk daarbij aan spieren, pezen, organen, huid, haar en nagels. Daarnaast zijn eiwitten belangrijk voor een gezonde hormoon­huis­houding.

Bij een tekort aan energie uit koolhydraten of vetten kan het lichaam eiwitten omzetten in brandstof.

Dierlijk en plantaardig eiwit

Eiwitten zijn te vinden in twee vormen: dierlijk en plantaardig. De onderstaande tabel geeft aan welke voedingsmiddelen rijk zijn aan eiwitten. Daarbij wordt het onderscheid gemaakt tussen dierlijke en plantaardige eiwitten.

Dierlijke eiwitten Plantaardige eiwitten
Vlees (rund, varken, kip en wild) Graanproducten (haver, quinoa, rijst en spelt)
Vis Groenten
Zeevruchten Peulvruchten
Zuivel Noten
Eieren Zaden
Pitten
Paddenstoelen

Aminozuren en eiwitten

Scheikundig gezien bestaan eiwitten uit lange aaneengeschakelde ketens van aminozuren.

Van de 22 soorten aminozuren kan het lichaam er slechts 13 zelf aanmaken. Dit zijn niet-essentiële aminozuren. De overige aminozuren kan het lichaam niet, of niet altijd in voldoende mate, zelf aanmaken.

Door een gezond voedingspatroon krijg je de essentiële en semi-essentiële aminozuren binnen. Met het Nutribites weekmenu krijg je alle aminozuren binnen. Download het weekmenu met recepten onderaan dit artikel (als pdf).

Essentiële aminozuren Semi-essentiële aminozuren Niet-essentiële aminozuren
Histidine Arginine Alanine
Isoleucine Asparagine Asparaginezuur
Leucine Glutamine Cysteïne
Lysine Glycine Cystine
Methionine Serine Glutaminezuur
Fenylalanine Proline Tyrosine
Threonine Hydroxyproline
Tryptofaan
Valine

Vier redenen waarom je afvalt met eiwitrijke voeding

In de introductie heb je kunnen lezen dat een eiwitrijk voedingspatroon ervoor zorgt dat je afvalt. Dat klinkt veelbelovend, en daarom zal ik uitleggen hoe dat precies werkt.

1. Eiwitten verminderen hongergevoel

Het lichaam verteert eiwitten langzaam. Met andere woorden: de maag is lang gevuld en dat voorkomt dat je snel weer honger krijgt.

Ghreline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van een hongergevoel. Zodra de maag leeg is, scheidt de maagwand het hormoon ghreline af. Zodra ghreline via de bloedstroom in de hersenen terechtkomt, gaat er als het ware een schakelaar om.

De hersenen geven vervolgens het signaal af dat je honger hebt en je wordt aangezet om te gaan eten. Wanneer je wilt afvallen is het niet gunstig als het ghrelineniveau in het bloed hoog is. Het eten van eiwitrijke voeding voorkomt dat. Daardoor eet je minder en val je af.

2. Eiwitten verbranden meer calorieën

Het eten van voedsel levert niet alleen energie op, het kost het lichaam ook energie om voedsel te verteren. Dit noemen we voedsel-geïnduceerde thermogenese (7).

In verhouding tot koolhydraten en vetten hebben eiwitten het grootste thermogenetisch effect. Je verbrandt dus extra calorieën door het eten van eiwitrijke voeding.

3. Stabiele bloedsuikerspiegel

Wanneer je wilt afvallen is het van groot belang dat je jouw bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Vooral het eten van snelle koolhydraten zoals snoep of koek, of het drinken van snelle koolhydraten zoals frisdrank veroorzaakt een snelle stijging van suikers in het bloed.

Een teveel aan bloedsuikers in het bloed kan gevaarlijk zijn. Daarom maakt het lichaam meteen het hormoon insuline aan. Insuline transporteert de binnengekomen suikers naar de delen in het lichaam die suikers nodig hebben (onder andere de hersenen, lever en spieren). Het overschot aan suikers en insuline wordt opgeslagen in de vorm van lichaamsvet.

De bloedsuikerspiegel zal door dit proces snel dalen. Dat zorgt ervoor dat ook jouw energiepeil aanzienlijk daalt. Je ervaart een dipje en krijgt behoefte aan nog meer zoetigheid. Op die manier beland je in een vicieuze cirkel waarin je steeds ongezonder zult gaan eten. Je valt niet af en wordt zelfs zwaarder.

Door eiwitrijk te eten voorkom je dat jouw bloedsuikerspiegel snel stijgt. Het lichaam hoeft daardoor (veel) minder insuline aan te maken en daarmee voorkom je vetopslag.

4. Meer spiermassa verhoogt het energieverbruik

Zoals je hebt kunnen lezen zijn eiwitten de bouwstoffen voor het lichaam. Met name de spieren zijn opgebouwd uit eiwitten. Het eten van eiwitrijke voeding zorgt ervoor dat spiervezels optimaal kunnen groeien.

In welke mate spiervezels groeien is natuurlijk ook afhankelijk van krachttraining. Waarom zou je meer spiermassa willen hebben? Spiermassa verbruikt veel meer calorieën (energie) dan vetmassa. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam in ‘ruststand’ een verhoogd energieverbruik heeft. Een verhoogd energieverbruik zorgt ervoor dat je sneller afvalt.

Hoeveel eiwitten per dag?

Je hebt kunnen lezen wat eiwitten zijn, dat we eiwitten nodig hebben en hoe eiwitrijk eten kan helpen met afvallen. Eén vraag is echter nog onbeantwoord gebleven. Hoeveel eiwitten moet ik dagelijks binnenkrijgen om op een gezonde en verantwoorde manier mijn doel te kunnen bereiken?

Die vraag laat zich niet met één simpel getal beantwoorden. Het antwoord op die vraag is onder andere afhankelijk van jouw doel en jouw fysieke gesteldheid.

Richtlijn Voedingscentrum

Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum heeft een gezond volwassen persoon dagelijks 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig (1).

Deze richtlijn houdt echter geen rekening met de fysieke gesteldheid van personen. Inmiddels blijkt uit diverse onderzoeken dat het advies van het Voedingscentrum aan de lage kant is. Diverse groepen personen hebben per definitie meer eiwitten nodig. Dat geldt onder andere voor:

 1. Sporters
 2. Mensen met een fysiek belastend beroep
 3. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
 4. Kinderen
 5. Ouderen
 6. Mensen die willen afvallen en buikvet willen kwijtraken

Hoeveel eiwitten heb je nodig om af te slanken?

Ons advies is om de eiwitinname niet te overdrijven en een veilige 1 tot 1,3 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te eten. Dat houdt in dat een persoon van 70 kilo tussen de 70 en 91 gram eiwit per dag eet om af te vallen.

Zorg dat jouw voedselinname voor 25-35% uit eiwit bestaat. De overige voeding bestaat uit gezonde vetten en de juiste koolhydraten. Om eiwitten te verteren heeft je spijsverteringskanaal een beetje koolhydraten nodig.

Kort samengevat: Eet tussen de 1 en 1,3 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht per dag als je gezond wilt afvallen zonder hongergevoel.

Eiwitrijk maaltijdplan en aanvullende tips

Nu je weet hoeveel eiwitten je dagelijks zou moeten eten, resteert nog één vraag. Hoe zorg ik ervoor dat ik iedere dag genoeg eiwitten binnenkrijg? Zeker in het begin zal dat niet altijd even gemakkelijk zijn.

Hieronder vind je een eiwitrijk dagmenu om af te vallen. Dit dagmenu geeft je een beeld van de hoeveelheid eiwitten in voeding. Onderaan het artikel kun je een uitgebreid eiwitrijk weekmenu downloaden dat is bedoeld om gezond af te vallen zonder hongergevoel.

Ontbijt (234 kcal, 13 gram eiwitten)

 • 200 gram magere yoghurt met 1 eetlepel chiazaad en 50 gram blauwe bessen.
 • Een groene smoothie, gemaakt van 50 gram verse spinazie, 1 peer, een snufje kaneel en 100 ml ongezoete amandelmelk.
 • Een kop (groene) thee of koffie.

Snack (231 kcal, 14 gram eiwitten)

 • Boerenomelet gemaakt van 2 eieren, 1 paprika en 50 gram prei.
 • Een kop (groene) thee of koffie.

Lunch (423, 15 gram eiwitten)

 • Salade van 75 gram veldsla, 50 gram verse geitenkaas, een halve avocado, een handje walnoten en 50 gram zongedroogde tomaten.

Snack (82 kcal, 5 gram eiwitten)

 • Twee rijstwafels belegd met twee plakken biologische kipfilet.
 • Een kop biologische groene thee.

Diner (375 kcal, 26 gram eiwitten)

 • 100 gram gekookte zilvervliesrijst.
 • 1 gekookte zoete aardappel (in blokjes).
 • 75 gram gestoomde sperziebonen.
 • Wilde zalmfilet.

Belangrijke tips bij eiwitrijk eten

Hieronder staan een paar belangrijke tips om het eiwitdieet zo gezond en soepel mogelijk te volgen.

1. Drink 2 liter water

Om eiwitten te verteren en om af te vallen heb je voldoende water nodig. Drink dagelijks minimaal 2 liter water. Dit verhoogt de stofwisseling en bevordert de stoelgang.

2. Eet extra vezels, groente en fruit

Vezels bevorderen de stoelgang en geven een verzadigd gevoel. In combinatie met eiwitrijk eten val je zo het snelste af. Groente en fruit hebben een ontzurende werking en dat draagt weer bij aan een goede gezondheid tijdens het afvallen.

3. Kies een schone eiwitshake met hoogwaardige eiwitten

Tegenwoordig zijn eiwitshakes een populaire aanvullende bron van eiwitten. De meeste eiwitshakes bevatten helaas veel ongezonde, kunstmatige zoetstoffen. Wanneer je ervoor kiest om eiwitshakes aan jouw dagelijkse voedingspatroon toe te voegen, kies dan altijd voor een eiwitshake zonder:

 • Aspartaam (E951)
 • Sucralose (E955)
 • Acesulfaam-K (E950)
 • Fructose

4. Maak gebruik van het eiwitrijke weekmenu

Het eiwitrijke Nutribites weekmenu staat vol met lekkere en makkelijke recepten waarmee je zult afvallen. Vul hieronder je e-mailadres in, zodat wij het weekmenu gratis naar je kunnen opsturen. Je krijgt hem direct in je inbox. Je kunt meteen beginnen!

Reacties

 1. pierre goossens says:

  hallo, het is inderdaad zo dat je door eiwitten 1 tot 1,3 gr per kilo in je voeding en een goede eiwit shake als aanvulling om iets gemakkelijker aan je eiwitten te komen af kunt vallen. ook je 2 liter water drinken en fruit en groenten eten. even tussen door, ik had last het laatste jaar van werken, ben 65 altijd gesport, van opgezwollen onderbenen. water drinken 2l per dag en is weg. en echt ik verlies gewicht en buikvet verminderd ook. te gek nu meer eten en toch afvallen. daarom graag uw tips van eten. grtjs en bedankt.

  • Pauline says:

   Hoi Pierre, wat fijn om te horen dat eiwitrijk eten je goed helpt om af te vallen. Ook mooi om te horen hoe water je heeft geholpen met het probleem van opgezwollen benen. Water is zo belangrijk voor veel processen in het lichaam. Begrijp ik het goed dat je nu niet meer wilt afvallen, meer eet en toch blijft afvallen? In dat geval kan je meer gezonde koolhydraten toevoegen aan je eetpatroon, zoals havermout, zoete aardappel, zilvervliesrijst, quinoa en fruit. Veel succes!

 2. erwin says:

  hallo ,superblij ben ik dat ik jullie publicatie tegen ben gekomen en vele malen dank voor de balangrijke doch simpele uitleg zodat ook ik het begrijp en ik ga dit zeker proberen en ga erop terug komen hoe mijn beleving dit ervaart en tevens eerlijk gezegd zie ik er tegen op gezien ik van mezelf weet dat ik niet al te gediciplineerd ben en zeker van eten houdt en mezelf als bourgondier zie maar ik heb een aantal jaren geleden een zwaar hartinfarct gehad waardoor ik nog 9% pompfunctie heb overgehouden wat inhoudt dat de rest van mijn organen niet meer voldoende zuurstof krijgen en alles op mindere kracht werkt .nu ben ik voor mijn lengte 178 cm te zwaar met een gewicht van 101,6 kilo en ben dus snel vermoeid .ik ga vanaf morgen wel met een sportprogramma aan de gang om ook op deze manier mezelf icm gezondere voeding af te vallen en een gezondere levensstijl te gaan hanteren want op je 50ste al achter de geraniums te zitten in een slachtoffer rolletje ben ik nog niet van plan.
  ik wil u nogmaals bedanken voor de nuttige info
  mvg erwin jansen

  • Pauline says:

   Hoi Erwin, fijn om te horen dat je veel aan dit artikel hebt! Heel goed dat je op je gezondheid let sinds je een hartinfarct hebt gehad. Een pompfuntie van 9% is inderdaad weinig. Des te belangrijker om te bewegen en gezond te eten zodat je je lichaam goed kunt ondersteunen en fit houdt. Je zou ook eens kunnen kijken bij PuurFiguur. Zij hebben veel koolhydraatarme en eiwitrijke recepten, die alle voedingstoffen bevatten die je dagelijks nodig hebt. We wensen je heel veel succes!

  • francien says:

   Stuur mij d.v.p.Uw gezond week menie toe.
   Ik ben 86 jaar. Gebruik geen medicijnen. Heb meteen na het eten , – het warm eten- een knagende honger. En dan zou ik zomaar een reep chocolade kunnen eten. (( ik walg dan van mezelf)).
   Uw Gezond- week menue xie ik gtaag snel te gemoed.

 3. Isabella says:

  Ik zit al een tijdje in de overgang en krijg er steeds wat kilo’s bij, vooral op de buik. Daar baal ik best van, want daarvoor altijd strakke buik en een stabiel gewicht. Hoop zo dat jullie weekmenu mijn buikvet kan laten verdwijnen. Verder geen nare ervaringen met de overgang.

  • Pauline says:

   Hi Isabella, tijdens de overgang maakt je lichaam een ander soort oestrogeen aan en dat zorgt voor bijvoorbeeld vetopslag op je buik. Hierdoor kom je wat sneller aan en val je wat langzamer af. Maar als je volhoud met dit weekmenu en vervolgens doorgaat met koolhydraatarm en eiwitrijk eten gaan de kilo’s er uiteindelijk wel weer af. Veel succes!

 4. Anja lamping says:

  Ik Zoë graag eens een weekend toe gestuurd krijgen, ik weeg 58 kilo maar heb een hoog vetpercentage, een zogenaamde skinny fat type, helaas. Ik zou dit graag eens willen proberen om mijn vetpercentage te verlagen

  • Pauline says:

   Dag Anja, bedankt voor je reactie. We hebben je een weekmenu toegestuurd. Visceraal vet kan inderdaad goed aangepakt worden door o.a. je eiwitinname te verhogen. Veel succes!

 5. COBY says:

  Ik heb 10 jaar geleden een maagverkleining gehad, ben afgevallen tot 100 kg. Weeg nu weer 130 kg. doordat ik gehandicapt ben en niet ver kan lopen. Ik heb er evht last van en zou dolgraag afvallen. De dietiste gaf mij een dieet, waarbij ik zoooveel.moest eten, dat kon ik absoluut niet op. Nu denkt zij dat ik niet afval omdat mijn lichaam te weinig eten krijgt waardoor ik dus juist aankom omdat het alles vasthoud….?!

  • Pauline says:

   Beste Coby, allereerst top dat je 10 jaar geleden met hulp van een maagverkleining en op eigen kracht bent afgevallen! We kunnen ons voorstellen dat je dolgraag weer gewicht zou willen verliezen. Je geeft aan dat je gehandicapt bent en niet ver kunt lopen. Bewegen kan het afvallen inderdaad stimuleren, dus je zou kunnen proberen om de afstand die je kunt lopen, iedere dag af te leggen. Daarnaast is gezonde voeding bijzonder effectief om gewicht kwijt te raken. Je geeft aan dat je de porties van je diëtiste niet op kon. Als je eet wat je wél op kunt en daarbij voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt, is de kans groot dat je gewicht kwijtraakt. Hoe dit precies werkt, kun je lezen op de website van ons bedrijf met koolhydraatarme dieetplannen, Puur Figuur. Zoals in dit artikel: https://www.puurfiguur.nl/dieet-schema/. Krijg je te weinig voedingsstoffen binnen, dan kan je lichaam inderdaad gewicht gaan vasthouden. We hopen dat je met ons reactie uit de voeten kunt en dat het je weer gaat lukken om gewicht te verliezen. Je bent al eerder succesvol 30 kilo afgevallen, dus je weet dat je het kunt! Veel succes en mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Ons team staat klaar om je te helpen. Hartelijke groeten, team Nutribites.

 6. Roshnie says:

  Super helder artikel. Ik sport me wezenloos maar ik zie nu dus ook het belang van inname van eiwitten in, ook in relatie tot de hormoonhuishouding. Kunt u mij ook de shake lijst sturen alsook weekmenu eiwittenplan

 7. Tom says:

  Hallo,

  Ik was vooral benieuwd naar de eiwitschakes welke u benoemd, de schone shakes. Heeft u hier voorbeelden van?
  Ben al een tijdje er naar op zoek.

 8. koen says:

  Interessant verhaal, ik zou graag het weekmenu ontvangen.
  Kan je ook aangeven hoe de verhouding eiwit koolhydr vet moet zijn als je wilt afvallen en 4x per week sport ? ik hou 35% eiwit aan, hoe zit het met de rest?

  • Pauline says:

   Beste Koen, bedankt voor je vraag! Het weekmenu is naar je onderweg per mail.​
   ​Je kunt inderdaad ca. 35% eiwit aanhouden en daarnaast bijvoorbeeld 27% koolhydraten en 38% vetten.
   Als je merkt dat je meer energie nodig hebt, dan kan je dat het beste aanvullen met langzame koolhydraten.
   Ik hoop dat dit je op weg helpt.
   ​​Veel succes!

 9. peter says:

  Met 95 kilo gewicht is 75 gram eiwit per dag is belachelijk veel…..
  2 eieren
  nootjes
  yoghurt
  plak kaas
  koffie met melk
  100 gram vlees of vis
  Dan zit je op zo’n 50 gram?
  En waar moet je dan de rest vandaan halen?

  • Pauline says:

   Dag Peter, bedankt voor je reactie!

   Om af te vallen kunnen extra eiwitten erg helpen, aangezien ze de stofwisseling versnellen en de eetlust verlagen, doordat je langer een verzadigd gevoel hebt.

   We hebben er een artikel over geschreven waarin uitgelegd staat hoe je aan ca. 75 gram eiwit per dag kunt komen, verdeeld over de verschillende maaltijden: https://www.nutribites.nl/eiwitrijk-voedsel/

   Hoeveel eiwit je per dag nodig hebt hangt voornamelijk af van je gewicht en hoe actief je bent. Een licht persoon heeft minder eiwitten nodig dan een zwaar persoon, en een actief persoon meer dan een niet-actief persoon.

   Hopelijk helpt deze informatie je verder op weg. Veel succes!

  • Pauline says:

   Hoi Inke,

   Bedankt voor je vraag! Als je niet wilt afvallen kun je meer gezonde koolhydraten aan je eetpatroon toevoegen, zoals havermout, zoete aardappel, zilvervliesrijst, quinoa en fruit. Dan blijf je goed op gewicht.

 10. Mignon says:

  Ik wil dit menu graag proberen, maar ik ben een superslechte eter. Qua zuivel lust ik alleen melk en kaas (dus geen kwark, yoghurt oid) en ben ik meer een fruiteter dan een groente eter. Wat adviseren jullie?

  • Pauline Post says:

   Hoi Mignon, Als er dingen zijn die je niet lust, kun je ze prima vervangen door soortgelijke producten die je wel lekker vindt. Groenten die je niet lust kun je goed vervangen door een andere soort groente die je wel lust. Ditzelfde kun je doen met de zuivelproducten. Kwark en yoghurt kun je bijvoorbeeld vervangen door hüttenkäse of ricotta. Ook kun je kiezen voor de plantaardige varianten zoals kokosyoghurt of amandelyoghurt.

   • Thijmen van kleef says:

    Beste Meneer/ mevrouw,

    Heb een product online gekocht ( Droogtrainen protocol) daar heb ik berekend dat ik rond de 1600-1700 calorieën nodig hebt om af te vallen.

    En moet dagelijks 140 gram eiwitten binnenkrijgen.

    Mijn Activiteiten niveau is 1.3

    Ik doe 3 x per week krachtraining (beginneling)

    En loop 2 x per week 5 km hard.

    Heeft u tips of voedinskeuzes ? Zodat ik aan mij 140 gram eiwitten kom?

    Alvast dank voor de moeite!

    • Pauline says:

     Beste Thijmen,

     Bedankt voor je vraag. We hebben er een artikel over geschreven waarin uitgelegd staat hoe je in ieder gevaal aan ca. 75 gram eiwit per dag kunt komen, verdeeld over de verschillende maaltijden: https://www.nutribites.nl/eiwitrijk-voedsel/. Daarnaast kan je werken met eiwitrijke shakes ter aanvulling. Ik heb een receptje en wat tips naar je toegemaild. Veel succes!

    • Pauline says:

     Hoi Wim, bedankt voor je reactie. Dat klopt inderdaad. Het is aan te raden om per dag tussen de 1 en 1,4 gram eiwitten per kilogram gewicht te eten. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

47,- or 42,30 / maand
29,- or 26,10 / maand
22,95 or 20,66 / maand
19,95 or 17,96 / maand
26,- or 23,40 / maand
22,95 or 20,66 / maand