Net toegevoegd

Bekijk winkelmand
Laatste update: 5 maart 2024

Spirulina: alles wat je wil weten over deze superalg

Spirulina is een alg die bijzonder veel eiwitten, mineralen en vitamines bevat.

De zoutwateralg is bijna zo oud als de aarde zelf en wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege haar hoge voedingswaarde.

In dit artikel lees je de voordelen van spirulina, ontdek je hoe je het kunt gebruiken en vind je 3 recepten met spirulina.

Dit artikel in het kort:

 • Spirulina is een eeuwenoude alg die boordevol essentiële voedingsstoffen zit.
 • Spirulina werkt als antioxidant en geeft energie bij vermoeidheid.
 • Spirulina is voor iedereen geschikt, al geldt soms een waarschuwing.
 • Ontdek 3 heerlijke recepten met spirulina.

Wat is spirulina?

Spirulina valt onder de blauwgroene algen en ziet eruit als een spiraaltje (vandaar de naam). Spirulina wordt vaak in één adem genoemd met chlorella, een andere krachtige alg.

In ons artikel over chlorella lees je meer over het jongere zusje van spirulina.

Spirulina werd al eeuwen geleden gebruikt door de Azteken in Noord-Amerika vanwege haar bijzondere eigenschappen, maar werd pas populair toen NASA onderzocht of spirulina in de ruimte gekweekt kan worden als voedsel voor astronauten.

In het kort: Spirulina is net als chlorella een alg die al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege haar bijzondere eigenschappen.

Wat zit er in spirulina?

Vanwege haar hoge voedingswaarde wordt spirulina ook wel ‘superalg’ en ‘koningin van de eiwitten’ genoemd. Niet voor niets hebben we spirulina ook toegevoegd aan onze Green Juice.

De alg leeft in mineraalrijke meren en wateren, en zit bomvol voedingsstoffen [1].

Zo vind je in spirulina:

Eiwitten

Spirulina bestaat voor ongeveer 60% uit makkelijk verteerbare eiwitten en heeft daarmee een hogere eiwitconcentratie dan vlees of soja.

Vitamines

Spirulina is van nature rijk aan de vitamines A, C, E en K en vitamine B1, B2 en B6.

Mineralen

Spirulina bevat een flink aantal mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam: calcium, magnesium, ijzer, zink, kalium, koper, jodium en fosfor.

Omega 3

Spirulina is een bron van de essentiële omega 3-vetzuren EPA en DHA. In ons artikel over omega 3 lees je waarom deze vetzuren zo belangrijk zijn voor je lichaam.

Antioxidanten

Spirulina is een rijke bron van antioxidanten [2], waaronder de stofjes chlorofyl en fycocyanine. De antioxidanten helpen om de vrije radicalen in je lichaam te neutraliseren, wat onder andere het verouderingsproces vertraagt.

Na het lezen van bovenstaande lijst begrijp je waarschijnlijk waarom spirulina ook wel een natuurlijke multivitamine wordt genoemd, waarom spirulina een plekje heeft in onze top 15 superfoods en waarom we het aan onze Green Juice hebben toegevoegd!

In het kort: Spirulina is populair vanwege de hoge concentratie voedingsstoffen. Zo is het rijk aan eiwitten, mineralen, vitamines, omega 3-vetzuren en antioxidanten.

Nutribites Green Juice

Al jouw favoriete superfoods in één heerlijk drankje. Haal dagelijks vitamines en mineralen uit de 31 beste soorten groente, fruit, superfoods en mineraalrijke algen, zoals spirulina en chlorella.

Green Juice is een met liefde gedroogd groen poeder met maar liefst 31 gezonde ingrediënten.

Voordelen:

 • Activeert je natuurlijke energie
 • Ondersteunt je weerstand
 • In 30 seconden een gezond sapje
 • Lees hier alle voordelen
Bekijk product

7 redenen waarom spirulina gezond is

Met zoveel belangrijke voedingsstoffen zal het je niet verbazen dat er verschillende gezondheidseffecten worden toegeschreven aan spirulina.

De blauwgroene alg behoort tot het meest voedzame voedsel ter wereld en is niet voor niets zeer populair als voedingssupplement.

Dit zijn de 7 belangrijkste gezondheidsvoordelen van spirulina:

 1. Geeft energie bij vermoeidheid*
 2. Ondersteunt het immuunsysteem*
 3. Bevat DHA, dat goed is voor de hersenen**
 4. Draagt bij aan het behoud van spieren*
 5. Helpt een normale bloedsuikerspiegel in stand te houden*
 6. Vermindert hongergevoel*
 7. Werkt als antioxidant en helpt gezonde cellen beschermen*

In het kort: Spirulina werkt als antioxidant, ondersteunt de weerstand en helpt bij vermoeidheid.

Voor wie is spirulina geschikt?

Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is spirulina een goede bron van essentiële voedingsstoffen. De alg kan worden gebruikt als aanvulling op een gezond voedingspatroon.

De volgende groepen mensen zullen waarschijnlijk baat hebben bij het gebruik van spirulina:

Sporters

Voor sporters die op zoek zijn naar extra voedingsstoffen en behoefte hebben aan meer eiwitten, is spirulina een geschikte aanvulling.

Het gebruik van Green Juice is ook een optie voor sporters. Behalve spirulina krijg je met Nutribites Green Juice namelijk nog 30 andere superfoods binnen, waaronder de eiwitbom tarwegras.

Mensen met diabetes

Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat spirulina een gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel* [3]. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, zijn de eerste resultaten veelbelovend.

Iedereen (met enkele uitzonderingen)

Aangezien spirulina energie geeft*, als antioxidant werkt*, het immuunsysteem ondersteunt* en goed is voor je hersenen*, is spirulina geschikt voor iedereen die lekker in zijn vel wil zitten.

Sommige mensen wordt echter afgeraden om spirulina te gebruiken. Hieronder lees je in welke gevallen je beter geen spirulina kunt nemen.

In het kort: Met name voor sporters en voor mensen met diabetes is spirulina een geschikte aanvulling.

Waarschuwingen bij het gebruik van spirulina

In sommige gevallen is het belangrijk om eerst met je arts te overleggen of het gebruik van spirulina voor jou verstandig is.

Dit komt onder andere doordat spirulina het immuunsysteem ondersteunt* en daarmee kan het een averechts effect hebben bij:

 • een auto-immuunziekte
 • een schildklierziekte
 • jicht of nierstenen
 • het gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken

Er zijn nog twee andere zaken waar je bewust van dient te zijn als je spirulina wilt gebruiken. We lichten ze hieronder kort toe.

Zwangerschap en borstvoeding

Het gebruik van spirulina wordt afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Dit is omdat er voor hen extra strenge voedselvoorschriften gelden.

Aangezien bewijs voor de gezondheidseffecten van spirulina nog wordt beoordeeld door de Europese Commissie, wordt het voor de zekerheid afgeraden.

Vervuiling

Spirulina van minder goede kwaliteit kan sporen bevatten van schadelijke bacteriën en zware metalen. Dit komt vooral voor bij spirulina die in het wild wordt geoogst.

Zorg er dus voor dat je altijd kiest voor spirulina van superieure kwaliteit en het liefst voor spirulina die onder gecontroleerde omstandigheden wordt gekweekt.

De spirulina in onze Green Juice is bijvoorbeeld in veilige en zuivere omstandigheden gekweekt. Zo weet je zeker dat je zonder risico kunt genieten van alle voordelen van spirulina!

Je kunt via onze website eenvoudig Green Juice kopen en meer informatie vinden.

In het kort: Spirulina is geschikt voor vrijwel iedereen, al zijn er wel een aantal contra-indicaties waar je rekening mee dient te houden.

Welke vormen van spirulina zijn er?

Wanneer je graag spirulina wilt gebruiken, zijn er verschillende vormen verkrijgbaar:

 • Spirulina tabletten
 • Levende spirulina
 • Spirulina poeder
 • Spirulina als onderdeel van Green Juice

Hieronder lees je de voor- en nadelen van de verschillende vormen van spirulina.

Spirulina tabletten

Spirulina tabletten hebben als voordeel dat je ze eenvoudig met water kunt doorslikken. Mocht je de smaak van spirulina dus niet zo prettig vinden, dan zijn tabletten een goede optie voor jou.

Het nadeel van spirulina tabletten is dat ze bewerkt zijn, waardoor er voedingsstoffen verloren gaan.

Levende spirulina

Dit is de puurste vorm van spirulina, waarbij de voedingsstoffen via een kweekproces goed bewaard blijven. Levende spirulina is vloeibaar, waardoor je het eenvoudig kunt toevoegen aan een sapje of smoothie. Het heeft een neutrale smaak.

Spirulina poeder

Spirulina in poedervorm is een gedroogd, donkergroen poeder dat je eenvoudig kunt toevoegen aan smoothies, sapjes, yoghurt of havermoutpap.

Het grootste nadeel van spirulina poeder is dat niet iedereen dol is op de geur en smaak ervan. Verwerkt in een Green Juice heb je daar echter helemaal geen last meer van!

In het kort: Spirulina is in verschillende vormen verkrijgbaar, ze hebben elk hun voor- en nadelen.

3x recept met spirulina

Hoe gebruik je spirulina nu in je dagelijkse leven?

Je kunt in principe altijd een portie vloeibare spirulina of schepje spirulina poeder aan je smoothie, schaaltje yoghurt of bakje havermoutpap toevoegen om de voedingswaarde ervan te verhogen.

Kijk eens bij deze heerlijke fruit smoothie recepten voor fijne tips en inspiratie.

We helpen je graag door hieronder nog een aantal van onze favoriete spirulina recepten met je te delen.

Gelukssmoothie met spirulina

Deze smoothie met spirulina bevat ingrediënten die rijk zijn aan serotonine, een stofje dat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Als je er te weinig van in je lijf hebt, kun je moeite hebben met slapen of last hebben van angst en sombere gevoelens. Met deze smoothie hou jij je serotonineniveau op peil!

Benodigdheden voor 1 persoon:

 • Blender
 • ½ avocado
 • ½ banaan
 • 2 tl spirulinapoeder
 • 150 ml ongezoete amandelmelk
 • 1 tl honing

Bereidingswijze:

 1. Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een gladde smoothie.
 2. Vind je de smoothie te dik? Voeg dan wat extra amandelmelk toe en blend nogmaals.

Spirulina energierepen

Heb je wat extra energie nodig? Dat komt helemaal goed met deze krachtige energierepen boordevol gezonde voedingsstoffen. Je kunt eenvoudig een voorraadje maken, zodat je een gezonde snack hebt klaarliggen voor de momenten waarop je het nodig hebt.

Benodigdheden voor 8 kleine repen:

 • Keukenmachine
 • Schaal (vierkant of rechthoekig)
 • Bakpapier
 • 80 gram rauwe cashewnoten
 • 80 gram dadels (zonder pit)
 • 35 gram kokossnippers
 • 25 gram hennepzaad
 • 2 tl spirulinapoeder
 • 2 el citroensap

Bereidingswijze:

 1. Doe de cashewnoten, de dadels en de kokossnippers in de keukenmachine en pureer tot een smeuïge pasta.
 2. Voeg het hennepzaad, het spirulinapoeder en het citroensap toe en pureer het geheel tot een kruimelige, plakkerige massa.
 3. Voeg een klein scheutje water toe als de massa te droog is.
 4. Bekleed de schaal met bakpapier, verdeel de inhoud van de keukenmachine over de schaal en druk de massa met je handen of de achterkant van een lepel goed aan.
 5. Zet de schaal 2 uur in de koelkast of 30 minuten in de vriezer.
 6. Haal de schaal uit de koelkast of de vriezer en snijd de massa in 8 gelijke repen.

Saladedressing met spirulina

Dressings zijn eenvoudig te maken en veel gezonder dan de kant-en-klare dressings in de winkel, die vaak vol suikers en andere toevoegingen zitten. Onderstaand recept is een heerlijke basis voor al je salades en geven deze een extra gezonde twist!

Tip: Maak meteen een grotere hoeveelheid en bewaar in de koelkast. Zo kun je er lange tijd mee vooruit.

Benodigdheden voor 1 (maaltijd)salade:

 • 2 el olijfolie
 • 1 el spirulina in poedervorm
 • Citroenrasp en -sap van ½ citroen
 • ½-1 teentje knoflook (geperst)

Bereidingswijze:

 1. Doe alle ingrediënten in een kommetje en roer goed door.
 2. Schenk de dressing direct over je salade of bewaar de dressing in een glazen pot of fles om te bewaren voor later.

Samenvatting

Spirulina is een zeer voedzame alg die rijk is aan vitamines, mineralen, eiwitten, omega 3-vetzuren en antioxidanten. De alg past dus goed in een gezond voedingspatroon.

Je kunt spirulina in poedervorm gemakkelijk toevoegen aan een smoothie, sapje of bakje yoghurt. Ook kun je het toevoegen aan allerlei gezonde recepten.

Wil je meer inspiratie voor gezonde voeding? Kijk dan eens bij onze heerlijke en gezonde recepten op de website!

*De claims uit deze beschrijving zijn onder beoordeling van de EFSA en zijn nog niet goed- of afgekeurd.
**Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 DHA.

Was deze informatie nuttig?

Deel pagina


Meld je aan voor meer gezondheidstips

Ontvang tips en exclusieve acties direct in je mailbox

Geen spam of verplichtingen

Schrijf een reactie
Schrijf je reactie*
Naam *
E-mail adres *

Zowel een beoordeling als een tekst zijn verplicht
comments

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!

Gezonde levensstijl

Start vandaag met Nutribites voor een gezonde levensstijl.

Winkelwagen

Gratis verzekerde levering vanaf 40,-

Je winkelmandje is leeg

Close