In dit artikel vind je de antwoorden op al je vragen over krillolie.
Je leest waar het vandaan komt, of het gezond is en wat het voor jouw gezondheid kan betekenen.
Dit artikel in het kort:
- Krill is een klein schaaldiertje dat rijk is aan omega 3-vetzuren.
- Omega 3-vetzuren zijn goed voor je hart, ogen, hersenen en bloeddruk.
- Krillolie is beter opneembaar dan visolie.
Wat is krillolie?
Krillolie is olie die wordt gewonnen uit een klein schaaldiertje: krill. Deze olie is rijk aan omega 3-vetzuren. De vetzuren in krillolie kunnen je gezondheid op verschillende vlakken ondersteunen.
Krill, wat voor beestje is dat?
Krill is een klein, doorzichtig schaaldiertje dat leeft in de wateren rond Antarctica. Krill eet voornamelijk algen. Het garnaalachtige diertje van zo’n 15 mm vormt weer een voedselbron voor onder andere baleinwalvissen, pinguïns, inktvissen, zeerobben, vissen en vogels.
Krill komt in grote hoeveelheden voor; sommige krillsoorten wel in groepen van miljarden beestjes.
In het kort: Krillolie is rijk aan omega 3-vetzuren. Het wordt gewonnen uit krill, een klein schaaldiertje dat rond Antarctica leeft.
De vetzuren in krillolie
Krillolie bevat omega 3-vetzuren. Dat zijn vetzuren die belangrijk zijn voor je lichaam. Dierlijke omega 3-vetzuren kun je onderverdelen in de vetzuren EPA en DHA.
Krill maakt zelf geen EPA en DHA aan, maar haalt deze uit de algen die hij eet.
Nutribites Krillolie
Wil je zelf de voordelen van krillolie ervaren? Probeer dan onze Nutribites Krillolie: een zuiver, hoogwaardig omega 3-supplement afkomstig uit de schone wateren van Antarctica, met een goede dosering DHA en EPA.
Nutribites Krillolie bevat 125 mg hoogwaardige omega 3-vetten (EPA en DHA) en het antioxidant astaxanthine.
Voordelen:
- Goed voor het hart
- Zuiver en duurzaam
- Met goed opneembare omega 3-vetten
- Lees hier alle voordelen
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van krillolie?
Wat doen de EPA en DHA in krillolie voor je lichaam? Er zijn verschillende voordelen die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Deze omega 3-vetzuren [1-4]:
- Zijn goed voor je hersenen
Een dagelijkse inname van 250 mg DHA ondersteunt je lichaam bij een normale hersenfunctie. Voor zwangere vrouwen geldt dat zij nog 200 mg extra DHA kunnen innemen, bovenop de dagelijkse hoeveelheid van 250 mg. EPA en DHA dragen namelijk bij aan de hersenontwikkeling van het ongeboren kindje. - Zijn goed voor je hart
Als je iedere dag 250 mg EPA en DHA inneemt, ondersteunt dat de normale hartfunctie. - Zijn goed voor je ogen
Iedere dag 250 mg DHA innemen draagt bij aan het behoud van normaal zicht. - Dragen bij aan een normale spierfunctie
- Zijn goed voor het behoud van een gezonde bloeddrukÂ
De inname van zo’n 3000 mg (3 gram) EPA en DHA per dag draagt bij aan de instandhouding van een normale bloeddruk.
In het kort: Krillolie is goed voor je hersenen, hart, ogen, spierfunctie en bloeddruk.
Krillolie of visolie?
Behalve in krillolie zijn omega 3-vetzuren ook te vinden in visolie. Waarom zou je krillolie gebruiken in plaats van visolie? Er zijn aanwijzingen dat de omega 3-vetzuren uit krillolie beter opneembaar zijn voor ons lichaam dan die uit visolie [5-7].
Dat zit zo:
De vorm waarin de omega 3-vetzuren ‘verpakt’ zitten in krillolie, is anders dan die van visolie. In visolie zitten de gezonde vetzuren ingebouwd in triglyceriden, terwijl ze bij krillolie in fosfolipiden verpakt zijn [8].
Fosfolipiden zijn vetzuren die ook in onze eigen menselijke cellen voorkomen. Sterker nog, ze vormen het belangrijkste bestanddeel van de omhulsels van onze cellen.
De vorm van de fosfolipiden in krillolie komt dus overeen met die van ons lichaam. Daarom kan krillolie gemakkelijk in het lichaam worden opgenomen [8]. De beschikbaarheid van de omega 3-vetzuren die erin zitten is hierdoor groot. Je lichaam kan ze goed tot zich nemen en gebruiken.
In het kort: Krillolie is beter opneembaar voor ons lichaam dan visolie.
Is krillolie schoner dan visolie?
Krillolie wordt gevangen rond Antarctica, de schoonste zee ter wereld. Vis wordt overal ter wereld gevangen. Ook in vervuilde zeeën. Vaak worden in vis gifstoffen gevonden, zoals kwik en dioxines [9]. Deze schadelijke stoffen kunnen daarom mogelijk ook in visolie terechtkomen.
Dit geldt niet voor alle visoliën. Ook onze eigen Nutribites Visolie wordt heel goed gezuiverd en ondergaat strenge controles in een onafhankelijk Nederlands laboratorium. Zo weten we zeker dan onze visolie 100% zuiver is.
In welke vorm is krillolie verkrijgbaar?
Krillolie is verkrijgbaar in softgels (een soort capsules). In een pot Nutribites Krillolie zitten 30 krillolie capsules die elk 500 mg olie bevatten. Er zit 125 mg omega 3 in één capsule (waarvan 60 mg EPA en 35 mg DHA).
Verder bestaat de olie uit 225 mg fosfolipiden en 55 mcg astaxanthine. Astaxanthine is een antioxidant die van nature in algen voorkomt. Krill eet algen, vandaar dat het in krillolie terechtkomt. Antioxidanten zijn stoffen die de cellen van je lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Astaxanthine is de stof die ervoor zorgt dat krillolie rood kleurt.
In het kort: Krillolie is schoon en is rijk aan astaxanthine. Dit stofje zorgt voor de rode kleur van krill en werkt als een antioxidant.
Wat is de aanbevolen dosering van krillolie?
Hoeveel krillolie moet je op een dag innemen om van de voordelen van omega 3-vetzuren te profiteren? De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks 200 mg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. De aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA mag samen niet meer dan 5000 mg (5 gram) bedragen.
De aanbevolen dosering van Nutribites Krillolie is één softgel per dag. Ze zijn gemakkelijk in te nemen met water. Het heeft geen nare bijsmaak.
Zijn er bijwerkingen van krillolie?
Bijwerkingen van gebruik van krillolie zijn zeldzaam. Afhankelijk van de hoeveelheid krillolie die je inneemt zijn lichte maag- en darmklachten mogelijk.
Als je over langere tijd te veel omega 3 inneemt, kun je wel bepaalde bijwerkingen ervaren, waaronder [10-12]:
- Bloedneus en bloedend tandvlees
- Maag-darmklachten zoals diarree en winderigheid
- Brandend maagzuur en misselijkheid
Houd je daarom altijd aan de aanbevolen dosering en neem contact op met je huisarts als je bijwerkingen ervaart.
Wanneer kun je krillolie beter niet gebruiken?
Je kunt beter geen krillolie gebruiken wanneer je:
- Een schaaldierallergie hebt
- Bloedverdunners gebruikt. Krillolie kan namelijk invloed hebben op het effect van de bloedverdunnende medicatie.
Is krillolie veilig?
Krillolie is veilig. Uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dat is gepubliceerd in 2015 blijkt dat gebruik van supplementen met krillolie geen risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt.
Bij een normale dosering is krillolie dus veilig te gebruiken.
In het kort: Krillolie is veilig om te gebruiken. Wanneer je echter een schaaldieren-allergie hebt of bloedverdunners gebruikt, raden we het gebruik ervan af.
Duurzame krillolie?
Krill bevindt zich laag op de Antarctische voedingsladder, waardoor de impact van de visserij op de beestjes relatief klein is.
Toch gebeurt de visserij op krill is niet altijd ecologisch verantwoord. Er wordt door steeds meer bedrijven op krill gevist, waardoor de voedselvoorziening van andere dieren in het gebied in het gedrang kan komen. Door de enorme competitie kunnen er ook andere dieren als bijvangst omkomen door de krillvisserij. Zo waarschuwde het Wereld Natuur Fonds voor de bijvangst van walvissen door krillvissers.
Hierdoor is het belangrijk dat je kiest voor een krillolie met duurzaamheidskenmerk. De vissers van Nutribites Krillolie zijn MSC-gecertificeerd, wat betekent dat het om duurzame visserij gaat.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!