Laatste update: 9 januari 2024

Mariadistel: uitleg, werking en voordelen

Mariadistel is een populair kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt vanwege haar bijzondere eigenschappen.

In dit artikel lees je alles over het gebruik van mariadistel.

Dit artikel in het kort:

  • Mariadistel is een kruid dat bekend staat om haar bijzondere eigenschappen.
  • Het kruid ondersteunt je weerstand en de reinigende werking van je lever*.
  • Het gebruik van mariadistel is veilig, al wordt het voor sommige groepen afgeraden.

* Bewijs voor dit gezondheidseffect wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

Wat is mariadistel?

Mariadistel is een krachtig kruid dat al eeuwenlang bekend staat vanwege haar bijzondere eigenschappen. Het wordt vaak gezien als ‘onkruid’, maar wat veel mensen niet weten is dat je de zaden ervan kunt inzetten bij ongemakken aan de lever* en bij vergiftigingen* [1].

De mariadistel kan wel 1,5 meter hoog worden en valt op door haar paarse bloemen en scherpe doorns.

Doorns wijzen in de kruidenleer op ‘stimuleren’ en ‘het beschermen tegen indringers’. Niet zo gek dus dat mariadistel de reinigende werking van de lever* en het afweersysteem* kan ondersteunen [2].

Het blad van de mariadistel heeft een uniek, marmeren patroon dat heel herkenbaar is. Dit patroon bezorgde de plant zijn populaire bijnaam “melkdistel”. De plant komt van oorsprong uit Azië en Zuid-Europa, maar wordt nu overal ter wereld gevonden.

De zaden van de mariadistel bevatten silymarine, dit is de werkzame stof van de plant. De botanische naam voor mariadistel is dan ook Silybum marianum.

Je gebruikt mariadistel met name inwendig, bijvoorbeeld door een supplement te nemen of een thee gemaakt van de zaden.

In het kort: Mariadistel wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege haar ondersteunende eigenschappen, de werkzame stof in het kruid is silymarine.

Wat doet mariadistel?

De natuurlijke stoffen in mariadistel kunnen je gezondheid op verschillende manieren ondersteunen. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan, maar er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om deze effecten te bewijzen.

Uit verschillende onderzoeken komen de volgende voordelen van mariadistel naar voren:

  1. Is goed voor het hart*
  2. Ondersteunt de reinigende werking van de lever*
  3. Heeft een antioxidant werking, ter bescherming van gezonde cellen*
  4. Ondersteunt het afweersysteem*
  5. Draagt bij tot de instandhouding van normale bloedsuikergehalten* [3]

* Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

In het kort: Mariadistel heeft verschillende gezondheidsvoordelen, met name voor je lever* en je afweer*. Er is echter meer onderzoek nodig om dit te bewijzen.

Werkzame stoffen in mariadistel

De zaden van mariadistel bevatten de stof silymarine. Silymarine is een mengsel van flavonoïden. Dit zijn actieve stoffen die van nature in planten voorkomen. De flavonoïden in mariadistel werken samen en zorgen voor de antioxidatieve werking van mariadistel* [4].

Naast silymarine bevat mariadistel ook andere belangrijke stoffen. Hieronder vind je ze allemaal op een rij.

  • Flavonoïden
  • Betaïne
  • Essentiële vetzuren
  • Aminozuren
  • Vitamine E

Samen dragen al deze stoffen aan tot de voedingswaarde en toepassingen van Mariadistel.

In het kort: Mariadistel bevat verschillende belangrijke stoffen, zoals flavonoïden, essentiële vetzuren, aminozuren en vitamine E.

Mariadistel en je lever

Je lever heeft de belangrijke taak om afvalstoffen uit het bloed te verwijderen. Het orgaan reinigt je bloed in geval van bloedvergiftiging en voert de gifstoffen af die bij normale lichamelijke processen vrijkomen.

Wanneer je lever gifstoffen niet goed afvoert, zijn de cellen van je lever minder goed beschermd tegen schadelijke invloeden.

Je lever is een van de weinige organen in het lichaam die zichzelf kan herstellen [5]. Dit proces kan wel belemmerd worden door blootstelling aan schadelijke invloeden en gifstoffen.

Mariadistel ondersteunt de reinigende werking van de lever* [6,7]. Dit komt omdat de stof silymarine, bestaande uit flavonoïden, gezonde cellen en weefsels beschermt* [8].

Mariadistel werkt dus als antioxidant. Antioxidanten beschermen gezonde cellen tegen schadelijke invloeden die ontstaan door slechte voeding, roken, zonlicht of stress.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar mariadistel. Tot dusver zijn de wetenschappelijke studies naar dit bijzondere kruid voor de lever veelbelovend [9].

In het kort: De lever heeft een reinigende functie in je lichaam. Mariadistel ondersteunt deze werking*.

Werkt mariadistel echt?

In verschillende tradities wordt mariadistel al eeuwenlang gebruikt vanwege haar bijzondere eigenschappen.

Er zijn ook veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan die het effect van mariadistel aantonen [10]. Zo laten sommige studies duidelijk de effecten op de lever zien, andere de werking op de bloedsuikerspiegel.

Hoewel niet alle studies een duidelijk effect van mariadistel laten zien, lijkt dit krachtige kruid een gunstige invloed te hebben op de gezondheid. Er is echter nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig, om dit resultaat met zekerheid te kunnen bevestigen.

In het kort: Er zijn verschillende studies die de werking van mariadistel laten zien. De resultaten zijn wisselend, maar wijzen op een gunstige werking.

Hoe gebruik je mariadistel?

Mariadistel gebruik je op advies van een kruidentherapeut, orthomoleculair therapeut of andere specialist. Ben je onder behandeling van een andere arts, dan is het belangrijk om altijd eerst met hem of haar te overleggen. Zeker als je borstvoeding geeft, zwanger bent of medicijnen gebruikt.

Van mariadistel gebruik je vooral de zaden. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen:

  • Zakjes
  • Capsules
  • Tabletten

Voor licht gebruik kun je het beste kiezen voor zakjes om er thee van te trekken. Voor een hogere dosis is het gebruikelijk om te kiezen voor capsules of tabletten.

Mariadistel capsules en tabletten zijn vaak gestandaardiseerd op de stof silymarine. Zo weet je zeker dat je een bepaalde hoeveelheid van deze stof binnenkrijgt. Dit weet je niet wanneer je een thee trekt of een supplement kiest dat niet is gestandaardiseerd.

Een gestandaardiseerd supplement maakt het dus makkelijk om precies de juiste hoeveelheid in te nemen.

In het kort: Je gebruikt mariadistel in de vorm van thee, een tablet of capsule. Bij tabletten en capsules weet je beter hoeveel van de werkzame stof je binnenkrijgt.

Mariadistel supplement kopen: lees deze 6 tips

Als je ervoor kiest om een mariadistel supplement te kopen, zijn er 6 zaken waar je op moet letten:

  1. Zorg dat het supplement gemaakt is van de zaden van de mariadistel (die de werkzame stoffen bevatten).
  2. Het is belangrijk dat het supplement gestandaardiseerd is op de werkzame stof silymarine.
  3. Vermijd supplementen met overbodige toevoegingen.
  4. Kijk of het supplement geschikt is voor vegetariërs en veganisten, als dat voor jou belangrijk is.
  5. Check goed of de dosering van het supplement overeenkomt met het advies van je specialist.
  6. Als je kiest voor een natuurlijk complex voor je lever, kan mariadistel goed gecombineerd worden met artisjok, waterkers, kurkuma en paardenbloem.

Wanneer je deze 6 zaken checkt bij het kopen van een mariadistel supplement, weet je zeker dat je een supplement van hoge kwaliteit in huis haalt.

In het kort: Een goed supplement is gestandaardiseerd op de stof silymarine, heeft geen overbodige toevoegingen en bevat soms ook extra kruiden.

Hoeveel mariadistel per dag?

De aanbevolen dagelijkse dosering van mariadistel is nog niet vastgesteld. Vaak wordt aanbevolen om een dosering van 250-1000 mg per dag te nemen, verdeeld over de dag [11].

Dit geldt voor supplementen gestandaardiseerd op 70-80% silymarine. De goede dosering is echter altijd afhankelijk van jouw gezondheidsdoel en het advies van je specialist.

Als je een kwalitatief goed supplement neemt en je aan de voorgeschreven, aanbevolen dosering houdt, is mariadistel veilig te gebruiken. Voor sommige mensen wordt het gebruik afgeraden, daarover lees je hieronder meer.

In het kort: Het is nog niet vastgesteld hoeveel mariadistel je het beste kunt nemen. Over het algemeen wordt uitgegaan van 250 tot 1000 milligram per dag.

Mariadistel: nadelen en waarschuwingen

Mariadistel is een veilige, niet-giftige plant.

Toch wordt het soms afgeraden om mariadistel te nemen. Dit advies geldt in de volgende gevallen:

  • Bij medicijngebruik (zoals antipsychotica, antihistaminica en anti-HIV-medicijnen)
  • Bij zwangerschap
  • Bij borstvoeding
  • Bij hormoonaandoeningen, zoals endometriose of diabetes [12]
  • Bij een leveraandoening

Geldt één van bovenstaande situaties voor jou? Overleg dan met je arts of specialist of je mariadistel kunt gebruiken.

In het kort: Mariadistel is een veilig kruid om te gebruiken. Mensen die medicijnen gebruiken, zwanger zijn of borstvoeding geven moeten echter voorzichtig zijn.

Kent mariadistel bijwerkingen?

Over het algemeen ervaren mensen geen bijwerkingen bij het gebruik van mariadistel.

In enkele gevallen hebben mensen bijwerkingen ervaren van een mariadistel supplement, waaronder diarree of hoofdpijn [13].

Het is daarom altijd een goed idee om met een lage dosis te beginnen. Pas als dit goed wordt verdragen, kun je langzaam opbouwen naar een hogere dosis.

In het kort: Mariadistel heeft meestal geen bijwerkingen, maar soms ervaren mensen diarree of hoofdpijn bij het gebruik ervaren. Begin daarom met een lage dosering en bouw langzaam op.

Is mariadistel gevaarlijk?

Over het algemeen is Mariadistel als veilig als je:

  • Thee of supplement kiest als vorm
  • De juiste dosering neemt
  • Geen bijwerkingen ervaart
  • Niet tot de risicogroep behoort

In het kort: Mariadistel is veilig te gebruiken. Mensen die medicijnen gebruiken, zwanger zijn of borstvoeding geven moeten voorzichtig zijn met mariadistel.

Samenvatting

Mariadistel wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege haar bijzondere eigenschappen.

Tegenwoordig is het als supplement in de vorm van tabletten of capsules te krijgen. Je kunt ook thee zetten van de zaden.

Mariadistel ondersteunt de reinigende werking van de lever*. Ook ondersteunt de distel het afweersysteem* en is ze goed voor het hart*.

Mariadistel is een veilig kruid, zolang je je aan de aanbevolen dosering houdt.

Bijwerkingen komen zelden voor, maar sommige mensen ervaren diarree of hoofdpijn wanneer ze mariadistel innemen.

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft kun je beter geen mariadistel gebruiken. Gebruik het ook niet bij suikerziekte, een leveraandoening of als je medicijnen gebruikt.

*Deze gezondheidsclaim is in afwachting van goedkeuring door de EFSA

Was deze informatie nuttig?

Deel pagina


Meld je aan voor meer gezondheidstips

Ontvang tips en exclusieve acties direct in je mailbox

Geen spam of verplichtingen

Schrijf een reactie
Schrijf je reactie*
Naam *
E-mail adres *

Zowel een beoordeling als een tekst zijn verplicht
comments

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!

Gezonde levensstijl

Start vandaag met Nutribites voor een gezonde levensstijl.

Close