Laatste update: 13 mei 2024

Benieuwd naar de beste ashwagandha? Bekijk deze 7 merken

Ashwagandha is een populair kruid dat door veel mensen als supplement wordt gebruikt.

Er zijn veel verschillende ashwagandha pillen en capsules verkrijgbaar. Om jou te helpen bij het maken van je keuze, hebben wij een lijst met de 7 beste ashwagandha supplementen opgesteld.

Onze 2 criteria

Wanneer we ashwagandha supplementen testen, zijn er 2 criteria belangrijk voor ons, namelijk:

 1. Aanwezigheid van het KSM 66 extract. Een goed ashwagandha supplement bevat altijd het ashwagandha KSM 66 extract. Dit gepatenteerde extract is geconcentreerd en gestandaardiseerd [1]. Hierover lees je later meer.
 2. Zuiverheid. We letten erop dat een supplement geen onnodige vulstoffen bevat. Zeker als een supplement chemische stoffen bevat, raden wij het af. Een ander vuistregel is: hoe minder hulp- en vulstoffen, hoe beter. Het supplement is dan namelijk zuiverder.

7x de beste ashwagandha

Er zijn veel verschillende merken ashwagandha verkrijgbaar. In onze ogen zijn de supplementen hieronder allemaal goed, veilig en zuiver.*

1. Nutribites Ashwagandha

Speerpunt: Zuiver, natuurlijk supplement met gepatenteerde KSM-66 en sterke dosering

✔️ Bevat ashwagandha KSM 66
✔️ Met natuurlijke toevoegingen
✔️ 600 mg per dosering

Bekijk product

Nutribites Ashwagandha bevat het hoogwaardig KSM-66® extract van Ixoraal Biomed en bevat minimaal 5% withanoliden (actieve stoffen).

Het zijn zuivere capsules zonder onnodige toevoegingen. Zo is enkel brandnetelblad en zonnebloemolie toegevoegd, en geen andere hulpstoffen.

Het supplement van Nutribites is dus zuiver, hoogwaardig, natuurlijk en goed gedoseerd. En dat alles voor een hele schappelijke prijs.

2. Vitals Ashwagandha-KSM

Speerpunt: Zuivere ashwagandha capsules met een sterke, veilige dosering

✔️ Bevat ashwagandha KSM 66
✔️ Geen onnodige hulpstoffen
✔️ 600 mg per dosering

Vitals is een supplementenmerk dat bekend staat om haar supplementen van goede kwaliteit.

Met hun ashwagandha supplementen leveren ze een zuiver supplement dat hoog, maar veilig is gedoseerd. Het bevat het gepatenteerde ashwagandha extract ksm-66 en daarnaast is enkel rijsconcentraat toegevoegd.

Het is dus net als de eerdergenoemde supplementen een hoogwaardig, zuiver en goed gedoseerd ashwagandha supplement, waarbij je waar krijgt voor je geld.

3. Vitakruid Ashwagandha KSM-66® & Bioperine®

Speerpunt: Gestandaardiseerd supplement dat geschikt is voor vegetariërs

✔️ Bevat ashwagandha KSM 66
✔️ Geschikt voor vegetariërs
✔️ 300-600 mg per dosering

Ook dit ashwagandha supplement van Vitakruid kiest voor het KSM-66 extract van Ixoraal Biomed. Dit is het meest lab-geteste ashwagandha extract.

Naast ashwagandha, voegde Vitakruid ook Bioperine toe. Deze toevoeging ondersteunt de opname van ashwagandha door het lichaam. Het supplement is gestandaardiseerd op 5% en is daarnaast geschikt voor vegetariërs.

4. VitOrtho Ashwagandha Extract 300 mg KSM-66®

Speerpunt: Sterke, veilige dosering ashwagandha KSM-66

✔️ Bevat ashwagandha KSM-66
✔️ Ruime, veilige dosering
✔️ 300-600 mg per dosering

VitOrtho kiest net als voorgaande merken ook voor een gepatenteerd ashwagandha extract. De capsules zijn bovendien geschikt voor vegetariërs en het product is vrij van allergenen.

Ze kiezen voor meer hulp- en vulstoffen dan nodig. De prijs is echter wel prima.

5. Myprotein Ashwagandha KSM-66®

Speerpunt: Vegetarische, gepatenteerde ashwagandha KSM-66 voor een scherpe prijs

✔️ Bevat ashwagandha KSM-66
✔️ Geschikt voor vegetariërs
✔️ 500 mg per dosering

Dit ashwagandha supplement van Myprotein bevat 500 mg per dagdosering. Iets minder dan andere merken in deze opsomming, maar nog steeds een prima hoeveelheid.

Voordeel is dat de capsules geschikt zijn voor vegetariërs, gebruikmaken van het KSM-66 extract en gestandaardiseerd zijn op 5% actieve stoffen. Zo weet je zeker wat je per capsule binnenkrijgt.

6. Vitalize Ashwagandha

 

Speerpunt: Zuiver en goed gedoseerd ashwagandha extract

✔️ Bevat ashwagandha extract
✔️ Getest op zuiverheid
✔️ 500 mg per dosering

Vitalize maakt gebruik van hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten voor hun supplementen. Met het extract van Vitalize krijg je per dag 500 mg ashwagandha binnen.

Het extract is afkomstig van de wortel van de ashwagandha plant. Deze bevat meer werkzame stoffen dan het blad.

Verder is dit supplement zuiver en vrij van onnodige, kunstmatige toevoegingen.

7. Body&Fit Ashwagandha KSM-66

Speerpunt: Gepatenteerde ashwagandha voor een scherpe prijs

✔️ Bevat ashwagandha KSM-66
✔️ Scherp geprijsd
✔️ 600 mg per dagdosering

Dit ashwagandha supplement bevat de gepatenteerde ashwagandha van het KSM-66 extract en is geschikt voor vegetariërs.

Het supplement is bovendien heel scherp geprijsd, wat het tot één van de goedkoopste ashwagandha-supplementen maakt.

Het nadeel is dat er relatief veel vul- en hulpstoffen inzitten, iets waar we bij Nutribites niet zo’n fan van zijn.

* Disclaimer & transparantie

Al deze producten behoren in onze ogen tot de beste producten uit deze categorie. De positie van het product is geen aanduiding van de kwaliteit van het merk/product.

Dit artikel is geen productvergelijking. Nutribites werkt niet samen met de andere merken die in dit artikel genoemd zijn.

Goede ashwagandha herkennen

Wil je zelf ashwagandha kopen, dan vraag je je misschien af: welke ashwagandha is het beste?

Hieronder leggen we kort uit welke kenmerken belangrijk zijn bij het kiezen van een ashwagandha supplement.

 1. Zorg dat het gepatenteerde ashwagandha bevat

Om zeker te weten dat je voldoende werkzame stoffen binnenkrijgt bij ashwagandha, is het belangrijk om voor een gepatenteerd extract te kiezen, zoals Sensoril of KSM 66 ashwagandha.

Deze extracten zijn vaak gestandaardiseerd op 5% actieve stoffen. Zo krijg je gegarandeerd een bepaalde hoeveelheid werkzame stoffen binnen [2]. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor ashwagandhapoeder of -bladeren, kun je daar niet altijd zeker van zijn

Nutribites Ashwagandha

Ashwagandha is een geliefd kruid binnen de eeuwenoude Ayurvedische traditie.

 1. Kies voor de juiste dosering

Er zit veel verschil in de hoeveelheid ashwagandha per capsule. Een dosering van 300  mg per capsule is goed en veilig. Daarbij kun je dagelijks kiezen voor 1 of 2 capsules per dag.

Goedkopere capsules bevatten vaak veel minder ashwagandha. Let dus goed op hoeveel waar je krijgt voor je geld, wanneer je zelf een ashwagandha supplement wil proberen.

 1. Ga voor zuiverheid

Een goed ashwagandha supplement heeft geen of nauwelijks vul- en hulpstoffen nodig. Hoe minder, hoe beter. We hebben in ons onderzoek goed gekeken naar de hulpstoffen. Sommige zijn schadelijker dan anderen.

Wil je weten welke hulpstoffen we liever niet terugzien in een supplement? Check dan onze lijst met 42 additieven die wij uit onze supplementen houden.

 1. Check de prijs

Sommige supplementen zijn relatief duur voor wat erin zit. Anderen zijn goedkoop, maar zitten wel goed in elkaar. Kortom: ga niet enkel op de prijs af, maar kijk naar de samenstelling.

Aan de hand van bovenstaande punten, heb je een idee van wat een goed supplement is. Als je dit weet, kun je prijzen vergelijken en zul je zien dat een goed supplement echt niet heel duur hoeft te zijn.

In het kort: Een goed ashwagandha supplement bevat een gepatenteerd ashwagandha extract in een hoge, maar veilige dosering en is vrij van zo veel mogelijk hulp- en vulstoffen.

Wat is ashwagandha?

De Ashwagandha plant is een kleine struik met gele bloemen, die van nature groeit in Azië, Afrika en het Middellandse Zeegebied.

De ashwagandha wortel heeft op verschillende plekken in de wereld een lange gebruiksgeschiedenis. Zo wordt ashwagandha al honderden jaren toegepast in de Ayurveda en in oude Chinese tradities.

De naam komt uit het Sanskriet, waar ‘ashwagandha’ zoiets betekent als ‘paardengeur’. Dit verwijst enerzijds naar de geur van de plant, maar ook naar de kracht van een paard. Een kracht die ook aan de plant wordt toegewezen.

De plant is ook bekend onder de namen ‘Indiase Ginseng’ en ‘Winterkers’.

Sinds een aantal decennia is de plant populair in Europa en Amerika en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar ashwagandha [3-5].

In het kort: Ashwagandha is een kruid met een lange gebruiksgeschiedenis in oude Chinese en Indiase tradities. Sinds een aantal decennia is de plant ook populair in het Westen en in de wetenschap.

Voordelen van ashwagandha

Ashwagandha wordt veel gebruikt in voedingssupplementen. De wortel van de plant wordt vermalen en verwerkt in capsules, of soms in poeders en tabletten.

De actieve stoffen in ashwagandha heten ‘withanolides’. Gepatenteerde ashwagandha extracten bevatten een minimale hoeveelheid withanolides.

Aan ashwagandha worden verschillende gezondheidseffecten toegekend.

Het bewijs hiervoor wordt nog beoordeeld door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit en is dus nog omstreden.Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat ashwagandha mogelijk de volgende effecten kan hebben op je gezondheid [6-8]:

 1. Heeft een gunstige invloed op de mannelijke vruchtbaarheid*
 2. Zorgt voor evenwicht in stresssituaties, is een natuurlijke rustgever en helpt voor een goede geestelijke balans*
 3. Geeft meer energie*
 4. Draagt bij aan (hersen- en zenuwfuncties betrokken bij) concentratie en geheugen*
 5. Draagt bij aan gezonde luchtwegen en een gezonde huid*
 6. Beschermt tegen ouderdomsverschijnselen*
 7. Beschermt de cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf*

In het kort: Ashwagandha zorgt voor evenwicht in stresssituaties*, geeft meer energie* en draagt bij aan concentratie en geheugen*

*Deze claims zijn onder beoordeling van de EFSA en zijn nog niet goed- of afgekeurd.

Samenvatting

Je vindt in dit artikel 7 hoogwaardige ashwagandha supplementen, die allemaal voldoen aan onze criteria, namelijk:

 • Het bevat een gepatenteerd ashwagandha extract
 • Het bevat een goede, veilige dosering
 • Het heeft zo min mogelijk vul- en hulpstoffen
 • De prijs-kwaliteit is in orde

Ashwagandha is een kruid dat een lange gebruiksgeschiedenis kent in oude Chinese en Indiase tradities.

Sinds een aantal decennia is het ook in het Westen populair en wordt er ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

De gezondheidseffecten van ashwagandha worden nog beoordeeld door de Europese Commissie. Er is in ieder geval een wetenschappelijke basis voor de volgende gezondheidseffecten van ashwagandha:

 1. Heeft een gunstige invloed op de mannelijke vruchtbaarheid*
 2. Zorgt voor evenwicht in stresssituaties, is een natuurlijke rustgever en helpt voor een goede geestelijke balans*
 3. Geeft meer energie*
 4. Draagt bij aan (hersen- en zenuwfuncties betrokken bij) concentratie en geheugen*
 5. Draagt bij aan gezonde luchtwegen en een gezonde huid*
 6. Beschermt tegen ouderdomsverschijnselen*
 7. Beschermt de cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf*

*Deze claims zijn onder beoordeling van de EFSA en zijn nog niet goed- of afgekeurd.

Disclaimer

Dit artikel is geen productvergelijking. We hebben dan ook geen samenwerking met de andere merken die we hier noemen.

Nutribites gelooft in het belang van zuivere supplementen, en informeert je daar graag zo compleet mogelijk over. Daarom bevat dit artikel een lijst van de supplementen die volgens ons behoren tot de categorie beste ashwagandha.

Gebruik jij een ashwagandha supplement dat niet in dit artikel genoemd wordt? Maak een foto van het potje (met ingrediëntenlijst) en stuur het op naar info@nutribites.nl. Dan kijken onze interne voedingsdeskundigen er kosteloos voor je naar.

Was deze informatie nuttig?

Deel pagina


Meld je aan voor meer gezondheidstips

Ontvang tips en exclusieve acties direct in je mailbox

Geen spam of verplichtingen

Schrijf een reactie
Schrijf je reactie*
Naam *
E-mail adres *

Zowel een beoordeling als een tekst zijn verplicht
comments

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!

Gezonde levensstijl

Start vandaag met Nutribites voor een gezonde levensstijl.

Close