Krillolie, wat is dat?

In dit artikel vind je de antwoorden op al je vragen over krillolie. Je leest waar het vandaan komt, of het gezond is en wat het voor jouw gezondheid kan betekenen.

Inhoud:

Wat is krillolie?

Krillolie is olie die wordt gewonnen uit een klein schaaldiertje: krill. Deze olie is rijk aan omega 3-vetzuren. De vetzuren uit krillolie kunnen je gezondheid op verschillende vlakken ondersteunen.

Krill, wat voor beestje is dat?

Krill is een klein schaaldiertje dat leeft in de wateren rond Antarctica. Het is een bijna doorzichtig beestje met kieuwen, dat een lengte heeft van maximaal 15 mm. Krill eet voornamelijk algen. Het garnaalachtige diertje vormt op zijn beurt weer een voedselbron voor onder andere baleinwalvissen, pinguïns, inktvissen, zeerobben, vissen en vogels. Krill komt in grote hoeveelheden voor; sommige krillsoorten wel met miljarden beestjes tegelijk.

De vetzuren in krillolie

Krillolie bevat omega 3-vetzuren. Dat zijn vetzuren die belangrijk zijn voor je lichaam. Omega 3-vetzuren kun je weer onderverdelen in de vetzuren EPA en DHA. Krill maakt de EPA en DHA niet zelf aan. Het diertje haalt deze vetzuren uit de algen die hij eet.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van krillolie?

Wat doen de omega 3-vetzuren in krillolie voor je lichaam? Er zijn erkende Europese gezondheidsclaims voor EPA en DHA. Deze omega 3-vetzuren:

 • Zijn goed voor je hersenen
  Een dagelijkse inname van 250 mg DHA ondersteunt je lichaam bij een normale hersenfunctie. Voor zwangere vrouwen geldt dat zij nog 200 mg extra DHA kunnen innemen, bovenop de dagelijkse hoeveelheid van 250 mg. EPA en DHA dragen namelijk bij aan de hersenontwikkeling van het ongeboren kindje.
 • Zijn goed voor je hart
  Als je iedere dag 250 mg EPA en DHA inneemt, ondersteunt dat de normale hartfunctie.
 • Zijn goed voor je ogen
  Iedere dag 250 mg DHA innemen draagt bij aan het behoud van normaal zicht.
 • Dragen bij aan een normale spierfunctie
 • Dragen bij aan het in stand houden van een normaal gehalte aan triglyceriden in het bloed
  Triglyceriden zijn vetten waarvan je beter niet te veel in je bloed kunt hebben, aangezien het de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Een dagelijkse inname van zo’n 2000 mg (2 gram) EPA en DHA draagt bij aan de instandhouding van een normale hoeveelheid triglyceriden in het bloed.
 • Zijn goed voor het behoud van een gezonde bloeddruk 
  De inname van zo’n 3000 mg (3 gram) EPA en DHA per dag draagt bij aan de instandhouding van een normale bloeddruk.

Krillolie of visolie?

Behalve in krillolie zijn omega 3-vetzuren ook te vinden in visolie. Waarom zou je krillolie gebruiken in plaats van visolie? Er zijn aanwijzingen dat de omega 3-vetzuren uit krillolie beter opneembaar zijn voor ons lichaam dan die uit visolie.

De vetzuren in vis versus de vetzuren in krill

De vorm waarin de omega 3-vetzuren ‘verpakt’ zitten in krillolie verschilt met die van visolie. In visolie zitten de gezonde vetzuren ingebouwd in triglyceriden, terwijl krillolie vooral uit fosfolipiden bestaat. Fosfolipiden zijn vetzuren die ook in onze eigen menselijke cellen voorkomen. Sterker nog, ze vormen het belangrijkste bestanddeel van het omhulsel van onze cellen.

Dit omhulsel noemen we het celmembraan. De vorm van de fosfolipiden in krillolie komt dus overeen met ons lichaamseigen fosfolipide. Daarom kan krillolie gemakkelijk in het lichaam worden opgenomen. De beschikbaarheid van de gunstige omega 3-vetzuren die erin zitten is hierdoor groot. Je lichaam kan ze goed tot zich nemen en gebruiken.

Samenvatting: Krillolie is beter opneembaar voor ons lichaam dan visolie.

Krillolie schoner dan visolie?

Krillolie wordt gevangen in zee rond Antarctica, de schoonste zee ter wereld. Vis wordt overal ter wereld gevangen. Ook in vervuilde zeeën. Vaak worden in vis gifstoffen zoals kwik en dioxines gevonden. Deze schadelijke stoffen kunnen daarom mogelijk ook in visolie terechtkomen.

In welke vorm is krillolie verkrijgbaar?

Krillolie is verkrijgbaar in softgels (een soort capsules). In een pot Nutribites Krillolie zitten 30 krillolie capsules die elk 500 mg olie bevatten. Er zit 125 mg omega 3 in één capsule (waarvan 60 mg EPA en 35 mg DHA).

Verder bestaat de olie uit 225 mg fosfolipiden en 55 mcg astaxanthine. Astaxanthine is een antioxidant dat van nature in algen voorkomt. Krill eet algen, vandaar dat het in krillolie terechtkomt. Antioxidanten zijn stoffen die de cellen van je lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Astaxanthine is de stof die ervoor zorgt dat de krillolie rood kleurt.

Wat is de aanbevolen dosering van krillolie?

Hoeveel krillolie moet je op een dag innemen om van de voordelen van omega 3-vetzuren te profiteren? De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks 200 mg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. De aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA mag samen niet meer dan 5000 mg (5 gram) bedragen.

De aanbevolen dosering van Nutribites Krillolie is één softgel per dag. Ze zijn gemakkelijk in te nemen met water. Het heeft geen nare bijsmaak.

Zijn er bijwerkingen van krillolie?

Bijwerkingen van gebruik van krillolie zijn zeldzaam. Afhankelijk van de hoeveelheid krillolie die je inneemt zijn lichte maag- en darmklachten mogelijk.

Wanneer kun je krillolie beter niet gebruiken?

 • Aangezien de olie gemaakt wordt van een klein schaaldiertje, kun je krillolie beter niet gebruiken wanneer je een allergie voor schaaldieren hebt.
 • Wanneer je bloedverdunners gebruikt, kun je beter geen krillolie slikken. Het kan namelijk invloed hebben op het effect van de bloedverdunnende medicatie.

Is krillolie veilig?

Krillolie is veilig. Uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dat is gepubliceerd in 2015 blijkt dat gebruik van supplementen met krillolie geen risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt. Wanneer ingenomen in een normale dosering is krillolie dus veilig te gebruiken.

Duurzame krillolie?

Krill komt in enorme hoeveelheden voor en de visserij op krill is ecologisch verantwoord. Het vissen op krill levert namelijk geen bijvangst op. De vissers van Nutribites Krillolie zijn MSC-gecertificeerd, wat betekent dat het om duurzame visserij gaat.

Krillolie kopen

Krillolie kopen kan hier, bij Nutribites. Bekijk hier alle productinformatie van Nutribites Krillolie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.