Rundercollageen: Wat je nog niet wist over deze collageenvorm

Er bestaan een hoop collageenpoeders op basis van rundercollageen.

Maar wat is rundercollageen? En kun je beter kiezen voor rundercollageen of viscollageen? Je leest het in dit artikel.

Dit artikel in het kort:

  • Rundercollageen is afkomstig van de botten, huid en weefsels van koeien.
  • In collageenpoeders vind je vooral gehydrolyseerd rundercollageen: collageen dat is opgebroken in kleinere deeltjes voor een goede opneembaarheid.
  • Rundercollageen heeft als voordeel dat het relatief goedkoop te produceren is. Het is alleen niet voor iedereen geschikt.

Wat is rundercollageen?

Collageenpoeders zijn in een hoop verschillende vormen beschikbaar. Eén van de bekendste hiervan is rundercollageen. Maar wat is rundercollageen nou eigenlijk?

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat voorkomt in menselijke en dierlijke lichaamsdelen. Het is één van de belangrijkste bouwstenen van huid, botten, pezen en bloedvaten.

Hoe ouder je wordt, hoe minder collageen je lichaam aanmaakt, vandaar dat collageenpoeders steeds populairder zijn.

Er bestaan meer dan 20 soorten collageen in je lichaam. Elk type vervult een iets andere rol. De belangrijkste typen zijn:

  • Type I
  • Type II
  • Type III
  • Type IV

Rundercollageen is afkomstig van koeien. Het wordt met name uit de volgende lichaamsdelen van een koe, rund of buffel gewonnen [1]:

  • Botten en beenmerg
  • Kraakbeen
  • Huid
  • Organen

Deze lichaamsonderdelen worden gekookt, zodat het collageen eruit vrijkomt. Vervolgens wordt het collageen gedroogd en tot een poeder vermalen [1].

Rundercollageen is een rijke bron van gezond en goed opneembaar collageen.

Het bevat daarnaast belangrijke aminozuren, zoals glycine en proline. Aminozuren zijn de bouwstenen waarvan eiwitten (en dus ook collageen) gevormd worden.

In ons dossier collageen lees je meer over de gezondheidsvoordelen van dit belangrijke eiwit.

In het kort: Rundercollageen wordt gewonnen uit de botten en weefsels van koeien. Deze bevatten naast collageen ook nog een aantal belangrijke aminozuren.

Gehydrolyseerd rundercollageen

Rundercollageen is verkrijgbaar in de varianten ‘gehydrolyseerd’ en ‘niet-gehydrolyseerd’. Het is belangrijk om dit verschil te kennen als je rundercollageen wil gaan nemen.

Hydrolyse is een proces waarbij collageen wordt afgebroken tot kleinere stukjes. Dit vormt het gehydrolyseerd rundercollageen dat je in veel poeders tegenkomt.

De gehydrolyseerde variant heeft twee belangrijke voordelen [2]:

  1. Het is gemakkelijker opneembaar
  2. Het is beter oplosbaar

Niet-gehydrolyseerd rundercollageen heeft dit afbraakproces niet doorgemaakt. Het is de vorm die je van nature tegenkomt in de huid, de weefsels en het beenmerg van koeien. Bottenbouillon, bijvoorbeeld, bevat niet-gehydrolyseerd collageen.

Weten waar collageen in zit? Lees hier ons dossier natuurlijke voedingsbronnen van collageen

In het kort: Hydrolyse is een proces waarbij collageen worden opgebroken. Dit komt opneembaarheid en oplosbaarheid van collageen ten goede.

Collageen Framboos
35,-
360 gram poeder
Bekijk product
Collageen Naturel
35,-
360 gram poeder
Bekijk product

Viscollageen of rundercollageen?

Een andere variant van collageenpoeder is op basis van vis. In deze producten wordt de huid van vissen (zoals zalm en kabeljauw) verwerkt tot een collageenpoeder [3].

Op de vraag Is viscollageen of rundercollageen beter? is geen duidelijk antwoord te geven. Het hangt volledig af van je dieetvoorkeuren en je portemonnee.

Rundercollageen is het goedkoopst om te produceren. Viscollageen komt echter het meest overeen met menselijk collageen, waardoor deze vorm iets beter wordt opgenomen.

Verder zit het grootste verschil in de collageensoort die je binnenkrijgt. Viscollageen bevat type I en rundercollageen bevat de types I en III [4]. Beide hebben echter veelal dezelfde werking op de huid, botten en spieren.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de voornaamste verschillen tussen viscollageen en rundercollageen:

Scroll de tabel naar rechts →

Viscollageen Rundercollageen
Type I Type I en III
Rijk aan aminozuren Rijk aan aminozuren

 

Geschikt bij vis- en schaaldierallergie
Beste opneembaarheid Goede opneembaarheid
Duurdere keuze Goedkoopste keuze

In het kort: Rundercollageen en viscollageen hebben vergelijkbare effecten en hoeveelheden aminozuren. Over het algemeen is rundercollageen wel goedkoper dan viscollageen.

Voor wie is rundercollageen geschikt?

Een poeder op basis van rundercollageen kan een mooie aanvulling zijn op je beauty- of gezondheidsroutine. Het is echter niet voor iedereen geschikt.

Het gebruik van rundercollageen is niet geschikt voor:

Mensen die gevoelig zijn voor maag- en darmklachten (zoals opgeblazen gevoel en winderigheid) moeten goed nadenken of ze collageen willen nemen. Zulke klachten kunnen namelijk een bijwerking zijn van collageenpoeders.

In het kort: Rundercollageen is niet voor iedereen geschikt. Ook kan het bij gevoeligheid vervelende maag- en darmklachten veroorzaken.

Rundercollageen kopen? Deze 3 zaken zijn belangrijk!

Als je overweegt een supplement te nemen op basis van rundercollageen, is het belangrijk om op de volgende 3 zaken te letten:

  1. Let erop dat je de gehydrolyseerde vorm kiest.
  2. Het is belangrijk dat het supplement van jouw keuze vitamine C bevat. Deze stof draagt namelijk direct bij aan je eigen aanmaak van collageen [5].
  3. Het is een voordeel als er ook andere stoffen in zitten ter ondersteuning van de huid, zoals hyaluronzuur en biotine.

In het kort: Een hoogstaand collageen supplement bevat collageen in de juiste vorm en in combinatie met goede hulpstoffen die van belang zijn voor de huid.

Samenvatting

Collageen is een lichaamseigen eiwit, waarvan de aanmaak daalt als je ouder wordt. Mede hierdoor worden collageenpoeders steeds populairder.

Een bekende variant is rundercollageen. Deze producten worden gemaakt uit de botten, weefsels, huid en organen van koeien.

Rundercollageen is relatief goedkoop om te produceren en bevat een goede mix van collageen en andere aminozuren. Dit maakt rundercollageen een erg gewilde bron.

Als je een supplement op basis van rundercollageen wil nemen, let dan goed op de volgende zaken:

  • Zorg dat het rundercollageen gehydrolyseerd is, aangezien dit beter opneembaar is.
  • Als er vitamine C toegevoegd is, komt dit de werking ten goede.
  • Het is een pluspunt als er andere stoffen ter ondersteuning van een gezonde huid in zitten.
  • Check of je niet allergisch bent of erg gevoelig bent voor maag- en darmklachten
Was deze informatie nuttig?

Deel pagina


Meld je aan voor meer gezondheidstips

Ontvang tips en exclusieve acties direct in je mailbox

Geen spam of verplichtingen

Schrijf een reactie
Schrijf je reactie*
Naam *
E-mail adres *

Zowel een beoordeling als een tekst zijn verplicht
comments

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!

Gezonde levensstijl

Start vandaag met Nutribites voor een gezonde levensstijl.

Close