Laatste update: 28 maart 2024

Wat is molybdeen en is het belangrijk voor je gezondheid?

Molybdeen is een spoorelement dat een belangrijke rol speelt bij verschillende lichamelijke en mentale processen.

In dit artikel lees je meer over wat molybdeen doet voor je gezondheid, in welke voeding molybdeen zit en hoeveel je er dagelijks van nodig hebt.

Dit artikel in het kort:

  • Molybdeen is een belangrijk spoorelement dat helpt bij verschillende lichamelijke processen.
  • Met name granen en peulvruchten zijn rijk aan molybdeen.
  • Een molybdeentekort komt zelden voor. In enkele gevallen is aanvulling raadzaam.

Wat is molybdeen?

Molybdeen is een mineraal waar je lichaam maar heel weinig van nodig heeft. Zo’n mineraal noemen we een spoorelement, net zoals ijzer en zink.

Waar ijzer en zink bekende mineralen zijn, is molybdeen minder bekend. Toch kent dit mineraal belangrijke voordelen voor je gezondheid.

Molybdeen is van nature aanwezig in veel verschillende soorten voeding, waaronder peulen, noten en zaden.

Dit spoorelement is een belangrijk onderdeel van enzymen. Enzymen zijn stoffen die je helpen met het verteren van je voeding. Molybdeen is met name nodig om eiwitten af te kunnen breken.

In het kort: Molybdeen is een spoorelement dat aanwezig is in veel verschillende voedingsproducten.

Wat zijn spoorelementen?

Spoorelementen zijn mineralen waar je lichaam maar heel weinig nodig heeft, maar die toch essentieel zijn voor het functioneren van lichaam en geest.

Je lichaam heeft de volgende spoorelementen nodig [1]:

  • IJzer
  • Jodium
  • Koper
  • Zink
  • Selenium
  • Mangaan
  • Molybdeen
  • Chroom
  • Fluoride

Ze zijn betrokken bij allerlei processen in het lichaam, waaronder de spijsvertering, hormoonbalans en het immuunsysteem [1-3]. Zonder deze spoorelementen zou het lichaam volledig uit balans raken.

In het kort: Spoorelementen zijn mineralen die het lichaam in zeer kleine hoeveelheden nodig heeft om optimaal te functioneren.

Wat doet molybdeen voor je gezondheid?

Molybdeen draagt bij aan je stofwisseling. Om precies te zijn: aan je stofwisseling van zwavelhoudende aminozuren. Als je wil weten waarom dit zo belangrijk is, leggen we het hieronder beknopt uit.

Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen voor je lichaam. Eiwitten zijn zelf weer opgebouwd uit aminozuren. Vooral zwavelhoudende aminozuren zijn onmisbaar, omdat ze ook nog helpen bij de aanmaak van allerlei belangrijke stofjes in je lichaam. Sommige van deze stoffen zijn essentieel voor de gezondheid van je hart en bloedvaten [4].

Hiernaast is molybdeen nog belangrijk voor verschillende enzymen [5]. Enzymen zorgen voor het verteren van je voedsel, maar ook voor het afbreken van gifstoffen.

Kortom: voldoende molybdeen in je lichaam is belangrijk voor:

  • De werking van aminozuren
  • De vorming van eiwitten
  • De aanmaak van essentiële stoffen
  • De werking van enzymen

In het kort: Molybdeen is belangrijk voor de aanmaak van veel verschillende stoffen, waaronder aminozuren, enzymen en essentiële stoffen je hart en bloedvaten ondersteunen.

Molybdeen in voeding

Molybdeen komt in veel dierlijke en plantaardige voeding voor. In de lijst hieronder vind je voeding die rijk is aan molybdeen:

  1. Peulvruchten (linzen en kikkererwten)
  2. Granen (haver en tarwe)
  3. Noten en zaden (cashewnoten en zonnebloempitten)
  4. Bladgroenten (spinazie en boerenkool)
  5. Vlees en zuivelproducten (runderlever en yoghurt)

In het kort: Molybdeen komt met name voor in peulvruchten, granen, noten, zaden en bladgroenten.

Hoeveel molybdeen per dag innemen?

Je lichaam kan niet zonder molybdeen. Met een tekort functioneert het niet goed, maar ook niet met een teveel.

Het Voedingscentrum heeft een overzicht opgesteld voor de juiste hoeveelheid molybdeen per dag [8]:

Scroll de tabel naar rechts →

Categorie ADH Molydeen per dag in microgram
6-11 maanden 10
1-3 jaar 15
4-6 jaar 20
11-14 jaar 30
15-17 jaar 45
Volwassenen 65
Bij zwangerschap 65
Bij borstvoeding 65

Zoals je ziet hebben zowel mannen als vrouwen dagelijks 65 microgram molybdeen nodig. Ook vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben voldoende aan deze hoeveelheid.

Over het algemeen is 65 microgram molybdeen eenvoudig te halen uit een gezond en gevarieerd voedingspatroon met peulvruchten, granen, noten, zaden, bladgroenten en eventueel vlees en zuivel.

In het kort: De gemiddelde volwassene heeft 65 microgram molybdeen per dag nodig. Deze hoeveelheid is eenvoudig te halen uit een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Te veel molybdeen

Het is belangrijk om te weten dat je ook te veel molybdeen kunt binnenkrijgen. De kans dat je te veel molybdeen via eten binnenkrijgt is echter heel klein.

Omdat een teveel aan molybdeen soms kan leiden tot een kopertekort, heeft De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) voor molybdeen toch een bovengrens vastgesteld [8]:

Scroll de tabel naar rechts →

Categorie Bovengrens Molybdeen per dag in microgram
1-3 jaar 100
4-6 jaar 200
7-10 jaar 250
11-14 jaar 400
15-17 jaar 500
Volwassenen 600

In het kort: Hoewel het zelden voorkomt, kun je te veel molybdeen binnenkrijgen. Omdat dit soms kan leiden tot een kopertekort, is er een bovengrens voor molybdeen vastgesteld.

Symptomen en oorzaken van te weinig molybdeen

Een tekort aan molybdeen, ook wel molybdeendeficiëntie genoemd, kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten [9, 10]:

  • Hoofdpijn
  • Mentale verwarring
  • Nachtblindheid
  • Hartkloppingen
  • Libidoverlies bij mannen
  • Overgevoeligheid voor zwavel

Deze symptomen wijzen nooit direct op een molybdeentekort, omdat ze ook bij veel andere aandoeningen en tekorten kunnen voorkomen. Als je deze symptomen ervaart, is het altijd verstandig om langs te gaan bij je (huis)arts.

In het kort: Een tekort aan molybdeen kan leiden tot mentale verwarring, nachtblindheid, hartkloppingen en libidoverlies. Deze symptomen wijzen nooit direct op een molybdeentekort, ze kunnen door andere aandoeningen komen.

Krijg ik te veel molybdeen binnen?

Er is weinig bekend over de gevolgen van een te hoge inname van molybdeen. Wel is duidelijk dat wanneer je te veel molybdeen binnenkrijgt, je te veel koper gaat afscheiden via de urine. Dit kan leiden tot een kopertekort.

Een kopertekort is te herkennen aan [11]:

  • Vermoeidheid
  • Zwakke botten
  • Verkleuring van het haar
  • Geheugenproblemen
  • Bewegingsproblemen
  • Gevoeligheid voor kou
  • Bleek gelaat
  • Problemen met het zicht

Een te hoge inname van molybdeen via voeding alleen is vrijwel onmogelijk. Een teveel aan molybdeen ontstaat alleen wanneer je voor lange tijd een hoge dosering inneemt

De meeste multivitaminen bevatten geen molybdeen of bevatten dit spoorelement in een zeer lage dosering. Dus ook wanneer je dagelijkse een multi neemt, hoeft je dus niet bang te zijn dat je te veel molybdeen binnenkrijgt.

In het kort: Wanneer je te veel molybdeen binnenkrijgt kan dat leiden tot een kopertekort. Je krijgt alleen te veel molybdeen binnen wanneer je lang een supplement met een hoge dosering neemt.

Wanneer is een molybdeen supplement interessant?

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je voldoende molybdeen binnen via je voeding. Je hoeft dan geen molybdeen supplement te nemen. In Nederland komt een tekort zelden voor en is aanvulling over het algemeen niet nodig.

Een molybdeensupplement neem je meestal alleen op advies van een specialist of arts.

Er zijn namelijk enkele situaties waarin het toch raadzaam is om molybdeen aan te vullen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je:

  1. Door langdurige ziekte of medicijnengebruik een verminderde spijsvertering hebt, waardoor je molybdeen niet goed kunt opnemen uit je voeding.
  1. Een zeer eenzijdig dieet volgt, bijvoorbeeld vanwege voedselintoleranties of allergieën. Je loopt dan een groter risico op een molybdeentekort. Zeker als je weinig granen en peulvruchten eet.
  1. Door een specifieke aandoening minder voedingsstoffen opneemt uit je maaltijden. Denk hierbij aan de ziekte van Crohn of coeliakie. Als je hier mee te maken hebt, kan het zijn dat je aanvulling nodig hebt van onder andere molybdeen.

In het kort: Als je gezond en gevarieerd eet, heb je geen extra molybdeen nodig. Enkel wanneer je een verminderde spijsvertering of een aandoening hebt , is aanvulling soms raadzaam.

Molybdeen kopen: dit moet je weten

Wanneer je een molybdeen supplement gaat nemen, heb je twee opties:

  1. Een goede multivitamine waar dit mineraal aan is toegevoegd.
  2. Een specifiek molybdeen supplement.

De ene optie is niet beter dan de andere, al bevat een multivitamine meestal een lagere dosis molybdeen. De beste keuze is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke behoefte. Overleg hiervoor met jouw behandelend arts.

Hoe dan ook is het belangrijk om te kiezen voor een supplement van goede kwaliteit. Zo’n supplement herken je aan de volgende eigenschappen:

  1. Een betrouwbaar merk dat zich houdt aan de kwaliteitsnormen
  2. Er zitten geen overbodige hulpstoffen in
  3. Het supplement bevat de juiste dosering voor jou
  4. Het is vrij van stoffen waar jij gevoelig voor bent

In het kort: Als je extra molybdeen wil gebruiken, kun je kiezen voor een molybdeensupplement of een multivitamine waaraan molybdeen is toegevoegd.

Is een molybdeen supplement gevaarlijk?

Wanneer je een molybdeensupplement correct gebruikt en je aan het advies van je specialist houdt, is een molybdeen supplement veilig.

Te veel molybdeen kan leiden tot darmproblemen, hoofdpijn en geestelijke onbalans. Dit is vrij zeldzaam, en het is onwaarschijnlijk dat je te veel molybdeen binnenkrijgt via voeding alleen.

Het innemen van een hoge dosis molybdeen over een lange periode kan wel zorgen voor een kopertekort. Wanneer je een molybdeen supplement slikt, is het daarom extra belangrijk om ook aan te vullen met koper of een mineralencomplex.

Overleg voor gebruik altijd met je therapeut, specialist of behandelend arts, zeker als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt.

In het kort: Een molybdeen supplement is veilig als je je houdt aan het advies van je specialist. Slik je veel molybdeen voor langere tijd, kan dat zorgen voor een kopertekort.

Samenvatting

Molybdeen is een spoorelement, een mineraal dat je in hele kleine hoeveelheden nodig hebt.

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je voldoende molybdeen binnen en heb je geen supplement nodig.

Molybdeen komt met name voor in granen en peulvruchten.

Voor volwassenen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld op 65 mcg per dag.

Je krijgt niet snel te veel molybdeen binnen en ook een tekort aan molybdeen is zeldzaam.

Wanneer je een molybdeen supplement neemt, zorg er dan voor dat je koperinname ook op peil blijft.

 

Was deze informatie nuttig?

Deel pagina


Meld je aan voor meer gezondheidstips

Ontvang tips en exclusieve acties direct in je mailbox

Geen spam of verplichtingen

Schrijf een reactie
Schrijf je reactie*
Naam *
E-mail adres *

Zowel een beoordeling als een tekst zijn verplicht
comments

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!

Gezonde levensstijl

Start vandaag met Nutribites voor een gezonde levensstijl.

Close