Vitamine C: de 8 voordelen, uitleg en tips

In dit artikel hebben we alle belangrijke informatie over vitamine C voor je gebundeld.

Zo bespreken we waar vitamine C goed voor is, hoe je een vitamine C tekort herkent en welke voeding veel vitamine C bevat. Verderop geven we tips over vitamine C supplementen.

Inhoud:

Dit artikel in het kort:

 • Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd
 • Vitamine C is belangrijk voor onze weerstand, energie, huid, botten, bloedvaten en gemoedstoestand
 • We kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en moeten het dus uit voeding halen
 • Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig

Wat is vitamine C?

Vitamine C (ook wel ascorbinezuur genoemd) is een wateroplosbare vitamine die onmisbaar is in ons dagelijkse eetpatroon.

Het is één van de 13 vitamines die essentieel worden genoemd, wat betekent dat ons lichaam deze vitamines niet of niet voldoende zelf kan aanmaken.

Om gezond te blijven en normaal te kunnen groeien en ontwikkelen, is het dus nodig om deze vitamine via externe bronnen binnen te krijgen.

De 8 voordelen van vitamine C

Vitamine C draagt bij aan talloze functies van ons lichaam en is essentieel om ons lichaam gezond te houden. Waar is vitamine C goed voor en wat doet vitamine C nu precies in je lichaam? Lees hier alle voordelen op een rij.

1. Vitamine C ondersteunt ons immuunsysteem

Vitamine C speelt een rol bij de aanmaak van witte bloedcellen [1]. Deze cellen zijn betrokken bij de afweer en reizen door ons lichaam om lichaamsvreemde stoffen te vernietigen.

2. Vitamine C activeert je natuurlijke energie

Vitamine C draagt bij aan het vrijmaken van energie uit vet, koolhydraten en eiwitten. Zo kun je meer energie ervaren als je voldoende vitamine C binnenkrijgt.

3. Vitamine C verhoogt de ijzeropname en helpt bij moeheid

Studies laten zien dat vitamine C de opname van ijzer ondersteunt [2]. IJzer maakt deel uit van hemoglobine, de stof die ervoor zorgt dat zuurstof alle delen van je lichaam bereikt. Vitamine C helpt zo vermoeidheid te verminderen.

4. Vitamine C is belangrijk voor onze huid, botten en bloedvaten

Vitamine C draagt bij aan de aanmaak van collageen. Dit is belangrijk voor het behoud van een sterke vaatwand, sterke botten en een stevige huid.

5. Vitamine C is belangrijk voor een gezond gebit

Vitamine C is als antioxidant belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees. Bovendien draagt deze vitamine bij aan de vorming van collageen, dat de tanden en het tandvlees ondersteunt.

6. Vitamine C is gunstig voor een goede geestelijke balans

Vitamine C verhoogt het serotoninegehalte, wat bijdraagt aan de gemoedstoestand. De vitamine draagt bovendien bij aan hersenfuncties die betrokken zijn bij het leervermogen [3,4].

7. Vitamine C is van belang voor het zenuwstelsel

Vitamine C speelt een belangrijke rol in de aanmaak van stoffen die zorgen dat een zenuwprikkel wordt doorgegeven.

8. Vitamine C is een belangrijke antioxidant

Vitamine C beschermt gezonde lichaamscellen tegen vrije radicalen. Dit zijn stoffen die cellen en weefsels beschadigen, wat op de lange termijn chronische ziekten kan veroorzaken [5].

In het kort: Vitamine C kan je gezondheid op veel manieren ondersteunen.

Nutribites Vitamine C

Nutribites Vitamine C bevat een zuurvrije vorm van vitamine C. Deze vorm is beter opneembaar dan gewone vitamine C. Bovendien is de zuurvrije vorm van vitamine C niet belastend voor je maag en gebit.

Met Nutribites Vitamine C profiteer je dus van de voordelen van vitamine C, zonder de nadelen! Naast zuurvrij is Nutribites Vitamine C ook:

✓ Zuiver, natuurlijk en 100% plantaardig
✓ Hoog en veilig gedoseerd met 500 mg vitamine C per capsule
✓ Vrij van onnodige stoffen, je krijgt precies binnen wat je nodig hebt, niets meer of minder
✓ Ontdek hier alle 12 voordelen van Nutribites Vitamine C

Bekijk product

Hoe herken je een vitamine C tekort?

Het is belangrijk om iedere dag voldoende vitamine C binnen te krijgen, aangezien ons lichaam deze vitamine niet zelf kan aanmaken.

Gelukkig komt een tekort tegenwoordig niet meer vaak voor. Als het toch voorkomt, is er bijna altijd sprake van een heel ongezond of eenzijdig eetpatroon.

Belangrijk: De dagelijkse Referentie Inname is gebaseerd op het voorkomen van een vitamine C tekort. Om de gezondheidsvoordelen van vitamine C te kunnen ervaren is echter meer nodig, zoals uit onderzoek blijkt [6].

Je kunt een vitamine C tekort herkennen aan de volgende symptomen:

 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Een verminderde weerstand
 • Een slechte genezing van wonden en blauwe plekken
 • Gewichtsverlies
 • Haaruitval
 • Tandvleesbloedingen

Top 10 Voeding met vitamine C

Met een evenwichtig eetpatroon krijg je al gauw voldoende vitamine C binnen. Toch is het goed om jezelf af te vragen: waar zit veel vitamine C in?

We hebben een top 10 voor je gemaakt, zodat je gemakkelijk kunt variëren met voeding die jouw immuunsysteem ondersteunt.

Top 10 Vitamine C

 1. Gele kiwi
 2. Spruitjes
 3. Zwarte bessen
 4. Rode paprika
 5. Boerenkool
 6. Broccoli
 7. Groene paprika
 8. Aardbeien
 9. Rode kool
 10. Sinaasappel

Hoeveel vitamine C heb je nodig?

Hoeveel vitamine C je dagelijks nodig hebt is afhankelijk van je levensfase en situatie. In het onderstaande overzicht kun je precies zien wat de huidige Referentie Inname (RI) is per leeftijd en situatie [7].

Let op: Deze aanbevolen hoeveelheden staan altijd voor wat je minimaal nodig hebt om ernstige gezondheidsklachten te voorkomen. Voor een optimale gezondheid is het echter aan te raden om meer vitamine C binnen te krijgen [8].

Leeftijd/situatie RI Vitamine C 
6-11 maanden 20 mg
1-2 jaar 25 mg
2-5 jaar 30 mg
6-9 jaar 40 mg
10-13 jaar 50 mg
>14 jaar 75 mg
Zwangere vrouwen 85 mg
Vrouwen die borstvoeding geven 100 mg

In het kort: Volwassenen hebben minimaal 75 mg vitamine C per dag nodig. Kinderen hebben minder nodig.

Dagelijkse portie vitamine C

De tabel hierboven zegt je misschien niet veel, want hoeveel milligram vitamine C zit er bijvoorbeeld in een sinaasappel?

Wanneer je er zeker van wil zijn dat je de minimale hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt, eet dan dagelijks een halve paprika, een gele kiwi of een sinaasappel.

Voor een optimale gezondheid is echter meer nodig.

Zo laat onderzoek zien dat een vitamine C inname van minimaal 200 mg per dag voor volwassenen gezondheidsvoordelen brengt en geen nadelen [8]. Het Linus Pauling Institute adviseert zelfs een dagelijkse inname van 400 mg per dag voor gezonde volwassenen en meer voor zieke mensen of mensen die stress ervaren.

Om te kunnen variëren, hebben we een aantal extra dagelijkse porties voor je opgesteld:

Voedingsmiddel Hoeveelheid vitamine C % van de RI
1 portie guave (100 gram) 228 mg 304%
1 rode paprika (135 gram) 203 mg 271%
1 gele kiwi (75 gram) 101 mg 135%
1 portie boerenkool (100 gram) 100 mg 133%
1 portie aardbeien (150 gram) 90 mg 120%
1 sinaasappel (150 gram) 77 mg 103%
1 groene kiwi (75 gram) 59 mg 79%
1 portie blauwe bessen (150 gram) 15 mg 20%

Wist je dat je nooit teveel vitamine C kunt innemen?

Van sommige vitamines is het gevaarlijk om er te veel van in te nemen. Een overdosis vitamine C is echter niet mogelijk. Wanneer je teveel vitamine C binnenkrijgt, plas je het gewoon weer uit. Een extreme dosis kan wel diarree veroorzaken. Verder zijn er geen ernstige bijwerkingen. Vitamine C kun je dan ook tot 1500 mg per dag veilig gebruiken.

Wanneer heb je extra vitamine C nodig?

Sommige mensen hebben meer vitamine C nodig. Dat is het geval bij:

 • Ziekte of medicijngebruik
 • Eenzijdige voeding
 • Roken
 • Alcohol
 • Ouderen (50+)
 • Zwangerschap en borstvoeding

Welk vitamine C supplement kiezen?

Wanneer je vitamine C behoefte verhoogd is, let er dan extra goed op dat je gezond en gevarieerd eet.

Met name de variatie is belangrijk, omdat je zo van alle belangrijke voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Het kan daarnaast helpen om een vitamine C supplement te nemen.

Verschillende vormen vitamine C

Er zijn diverse vormen van vitamine C. De meest voorkomende zijn:

 • Vitamine C pillen
 • Vitamine C capsules
 • Vitamine C tabletten
 • Vitamine C bruistabletten
 • Vitamine C poeder

Voor kinderen zijn er speciale kleine pillen of kauwtabletten verkrijgbaar. Er zijn ook vloeibare vormen van vitamine C.

Verder bestaat er ook huidverzorging met vitamine C. Huid is namelijk gebaat bij vitamine C, omdat het de aanmaak van collageen stimuleert. De meest voorkomende huidproducten met vitamine C zijn:

 • Vitamine C serum
 • Vitamine C crème

Welke soort vitamine C?

Ascorbinezuur is de vorm die het langst wordt gebruikt als supplement. Dit is een synthetische vorm van vitamine C die goedkoop is om te maken.

Sinds een aantal jaren zijn er ook ascorbatencomplexen verkrijgbaar. Hierbij wordt vitamine C gecombineerd met mineralen, wat ervoor zorgt dat het zuurvrij is. Het supplement is hierdoor milder voor maag en tanden en levert tegelijkertijd ondersteunende mineralen.

Nutribites Vitamine C is een veilig en hooggedoseerd vitamine C ascorbatencomplex. Het bevat vitamine C, calcium en magnesium en is verrijkt met natuurlijke antioxidanten. Het supplement is veilig, zuurvrij en belast de darmen niet.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *