Vitamine C zou eigenlijk geassocieerd moeten worden met spruitjes, in plaats van met sinaasappels. Eén portie spruitjes is namelijk goed…
Vitamine C ondersteunt je gezondheid op allerlei manieren.
Maar waar zit vitamine C in? In dit artikel vind je een overzicht van de 10 beste bronnen van deze vitamine.
Dit artikel in het kort:
- Vitamine C komt van nature voor in spruitjes, zwarte bessen, rode paprika, sinaasappel en groene (blad)groenten.
- Je lichaam heeft vitamine C nodig voor een normale energiestofwisseling en een goed werkend immuunsysteem.
- Volwassenen hebben per dag zo’n 75 mg vitamine C nodig.
Waar zit vitamine C in?
Hieronder vind je een uitgebreide lijst met groente en fruit die van nature rijk zijn aan vitamine C. Ze zijn gesorteerd op basis van hoeveel vitamine C erin zit.
Zwarte bessen zijn kleine krachtpatsers als het aankomt op vitamine C. Ze bevatten per portie dezelfde hoeveelheid vitamine C als…
Een halve rode paprika bevat al meer dan de ADH vitamine C voor volwassenen. Rauwe rode paprika geeft kleur aan…
Broccoli is de tweede groene groente die rijk is aan vitamine C. Per portie krijg je ruim de aanbevolen dagelijkse…
Goed nieuws voor liefhebbers van winterse stamppot: Boerenkool zit vol vitamine C. Laat deze groente ook eens uitblinken in een…
Als je denkt aan vitamine C, denk je aan sinaasappel(sap). Dit is niet zonder reden. Toch staan sinaasappels maar op…
Aardbeien zijn een van de meest populaire stuks fruit in de wereld. Daar komt bij dat ze rijk zijn aan…
Met een portie kiwi heb je al bijna voldaan aan je dagelijkse vitamine C behoefte. Ze zijn handig mee te…
Rode kool is zowel rauw als gekookt erg lekker. Probeer bijvoorbeeld op een zonnige dag eens een rode koolsalade te…
Alle citrusvruchten zijn goede bronnen van vitamine C. Grapefruit bevat na sinaasappel het meeste vitamine C. Een portie grapefruit (iets…
Let op: De hoeveelheid vitamine C kan verschillen op basis van de versheid, afkomst en bereidingswijze van het product.
Bereidingstips
Als je optimaal wil genieten van de bovenstaande bronnen van vitamine C, onthoud dan het volgende:
Vitamine C verdwijnt door koken
Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Dit houdt in dat wassen en koken een deel van deze vitamine uit je eten wegneemt [1].
Aardappelen bevatten rauw bijvoorbeeld 42 mg per stuk, maar na het koken nog maar 6 mg.
Om deze reden is het belangrijk dat je je groente stoomt, bakt of rauw eet. Dit zorgt er namelijk voor dat je meer vitamine C binnenkrijgt.
Stomen zorgt voor het beste behoud van vitamine C in je voeding [2].
Matig je fruitconsumptie
Zoals je hebt gezien, zijn er veel fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C. Toch is het belangrijk dat je ze met mate eet.
Fruit zit vol met vitaminen en mineralen, maar bevat vaak ook suiker.
De vezels in fruit zorgen ervoor dat je de suiker langzamer verteert en je bloedsuikerspiegel niet piekt. Toch is het belangrijk dat je per dag niet te veel fruit eet.
In het kort: Kook je groenten liever niet om te zorgen dat je eten niet te veel vitamine C verliest. Matig daarnaast je inname van fruit, omdat er vaak relatief veel suiker in zit.
Nutribites Vitamine C
Nutribites Vitamine C is een natuurlijke en zuurvrije vorm van vitamine C, met citrusflavonoïden voor een optimale opname.
De voordelen:
- Ondersteunt je weerstand
- Goed voor het geheugen
- Activeert je natuurlijke energie
- Bekijk hier alle 12 voordelen
Waar is vitamine C goed voor?
Het is belangrijk voor je gezondheid dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt. De stof speelt namelijk een rol bij een aantal belangrijke lichaamsprocessen.
Zo is vitamine C van belang voor:
- Je energiestofwisseling
- De verzorging van de huid van binnenuit
- Een normaal immuunsysteem
- De bescherming van gezonde lichaamscellen als antioxidant
- Een goede geestelijke veerkracht
- De vermindering van vermoeidheid
Daarnaast helpt vitamine C bij de aanmaak van collageen en verbetert het de opname van ijzer in je lichaam.
Ook met voeding je collageen ondersteunen? Lees dan ook het dossier collageen voedingsbronnen.
In het kort: Vitamine C is van belang voor je energiestofwisseling, immuunsysteem en mentale veerkracht. Ook helpt het bij de natuurlijke aanmaak van collageen.
Hoeveel vitamine C per dag?
In de tabel hieronder vind je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor jouw leeftijd en situatie [3]:
Scroll de tabel naar rechts →
Leeftijd en situatie | ADH Vitamine C in milligram |
6 – 11 maanden | 20 |
12 – 23 maanden | 25 |
2 – 5 jaar | 30 |
6 – 9 jaar | 40 |
10 – 13 jaar | 50 |
14 – 17 jaar | 75 |
18+ jaar | 75 |
Bij zwangerschap | 85 |
Bij borstvoeding | 100 |
In het kort: Vanaf 14 jaar geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 75 mg voor vitamine C.
Teveel vitamine C
Een aanvaardbare bovengrens voor vitamine C is er niet. Dat betekent dat er geen maximale dosering bestaat voor supplementen met vitamine C.
Een te veel aan vitamine C plas je in de meeste gevallen gewoon weer uit. Als je langere tijd erg veel vitamine C binnenkrijgt, kun je misschien wel klachten ervaren. Dit geldt pas bij een inname van meer dan 2 gram vitamine C per dag gedurende een langere tijd.
In het kort: Het komt nauwelijks voor dat je te veel vitamine C binnenkrijgt. Dit komt doordat je lichaam goed zelf kan omgaan met een overschot van deze stof.
Samenvatting
Vitamine C is een belangrijke vitamine. Het ondersteunt je lichaam op allerlei verschillende manieren.
Maar waar zit vitamine C in? Gelukkig vind je deze voedingsstof in een hoop verschillende soorten groente en fruit.
Voeding rijk aan vitamine C is:
- Spruitjes
- Rode paprika
- Sinaasappel en andere citrusvruchten
- Boerenkool
- Spinazie
- Broccoli
- Aardbeien
- Kiwi
- Rode kool
Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon, krijg je vaak voldoende vitamine C binnen.
Vanaf 14 jaar geldt voor vitamine C een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 75 mg. Deze hoeveelheid is hoger bij zwangerschap en bij borstvoeding.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!